Карпати потопають у смітті: фотограф показав, як виглядає Теребле-Ріцька ГЕС (фото)

В соцмережі Фейсбук оприлюднили світлини з популярної туристичної дестинації:

Золота осінь в Карпатах, фото Роман Михайлюк, – так з іронією підписали світлини на сторінці  Карпати / Carpathians.

Фото зроблені на Теребле-Ріцькій гідроелектростанції, що знаходиться  у Хустському районі Закарпатської області і розташовується  в долинах річок Тереблі й Ріки.

Довідково:

Теребле-Ріцька гідроелектростанція — гідроелектростанція у Хустському районі (Закарпаття); розташована в долинах річок Тереблі й Ріки. Збудована в 1949–1955 роках; перший промисловий струм одержано в 1956. Потужність 27 000 кВт, щорічне виробництво електроенергії в середньому (залежно від рівня води в річках) 123 млн. кВт-годин. Після спорудження греблі виникло Вільшанське водосховище об’ємом 23,7 млн м³, площа водного дзеркала — 1,6 км².

Унікальні природні умови району будівництва дозволили народитися незвичайному інженерному рішенню. Дві річки Теребля і Ріка розташовані майже паралельно, з невеличким вододілом по Бовцарському хребту, але на різних за висотою рівнях. При такому розташуванні гідростанції виникала можливість використання натурального перепаду: воду із басейну р. Теребля пропонувалося скидати у басейн р. Ріка, що значно підвищувало потужність водного потоку.

Між річками споруджено дериваційний тунель завдовжки 3,7 км, яким води ріки Тереблі через ГЕС потрапляють до річки Ріка.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.