Франківського патрульного можуть притягнути до кримінальної відповідальності через підприємця з впливовими знайомими. ФОТО/ВІДЕО

Франківські патрульні зупинили за порушення правил дорожнього руху водія, який згодом тікав без документів, поспішаючи на автомийку. При затриманні водій впав та пошкодив обличчя. Звинувачує у цьому патрульного. Опісля водій написав заяву у прокуратуру – хоче притягнути до кримінальної відповідальності інспектора.

Журналісти МІСТА дізнавалися обставини події, яка трапилася ще 15 квітня. Зараз розпочався судовий процес. У суді розглядаються адміністративні правопорушення вчинені водієм на одній із вулиць міста. Сам водій вину заперечує по всіх протоколах та постановах. Що цікаво, на судове засідання, яке відбулося минулого тижня, на підтримку патрульного прийшли громадські активісти з різних організацій.

З чого все розпочалося

Інцидент трапився 15 квітня підвечір, коли патрульні поверталися уже на базу. В автомобілі з ними була медсестра, яку поліціянти доставляли в Управління патрульної поліції. На вул. Незалежності (район моста) побачили, як автомобіль BMW X6 не вмикав покажчики повороту відповідного напрямку. Інспектори відреагували на правопорушення і зупинили машину. Ознайомили водія з причиною зупинки і вирішили винести постанову. Водій обурювався, мовляв, не встигає на мийку. Зрештою, водій попри зауваження інспекторів завів авто і поїхав. Правда, без документів, які залишилися у патрульного. До слова, інспектору документи водій передав сам, а про те, що продовжувати рух без документів не можна – був попереджений. Цей же патрульний, будучи в службовому автомобілі, почав переслідувати BMW X6. Напарник залишився на вул. Незалежності. BMW X6 не реагував на проблискові маячки, а також на голосову вимогу про зупинку через мікрофон автомобіля. Зупинився лише на вул. Івасюка, заїхавши до мийки в тупіковий двір. Екіпаж патрульної поліції заблокував автомобіль BMW X6.

Вийшовши з автомобіля, поліціянт пояснив вчинене правопорушення. Водій не хотів слухати. Згодом приїхали інші екіпажі патрульної поліції. У результаті, коли виносилися адмінматеріали, водій вживав нецензурну лексику у бік патрульних, а також хуліганив у громадському місці. Поліціянти, попередивши водія, вирішили затримати його за хуліганські дії. При затриманні водій вчинив злісну непокору. Він, зашпортавшись, упав на землю та пошкодив обличчя, кажуть поліцейські. Сам водій це заперечує, себто, інспектори підлаштували все і у результаті він отримав тілесні ушкодження.

Читайте також  Міні-броварня, кафе і офіси: Що чекає на франківську пам'ятку після реставрації

Водій був доставлений у міський відділ. Дорогою на Бельведерську погрожував патрульним. Мовляв, знає начальника міського відділу і все минеться. Уже у відділі заявляв, що є працівником СБУ. Правда, у відділі поводився спокійніше. Але продовжував заявляти, що патрульний Владислав Гарбар, який переслідував авто, не буде командиром і що його звільнять. Крім того, намагався додзвонитися до когось з лікарів, аби зняти побої. Що цікаво, від медичної допомоги, коли їхав у міський відділ, відмовився.

На водія складено адмінматеріали за ст. 122 ч. 2, 126 ч. 1, 173 та 185 КУпАП. Уже наступного дня водій написав скаргу. Вона подана лише на одного інспектора  – Владислава Гарбара. У ній йдеться про те, що патрульний вибив три зуби водієві. А ще за декілька днів стало відомо, що водій написав заяву в прокуратуру. У ній пояснює, що впав і пошкодив обличчя через патрульного. Водій звернувся у медзаклад і отримав довідку, яка засвідчує, що у нього струс головного мозку.

Вже у прокуратурі водій вказує на те, що інспектор при затриманні заподіяв йому тілесні ушкодження навмисно – спеціально поставив ногу, аби він упав. У результаті якщо протоколи і постанову суд скасує, то патрульному загрожує кримінальна відповідальність згідно статті 365 ККУ “Перевищення влади або службових повноважень”.

Судовий процес

Минулого тижня відбулося судове засідання щодо вчинених водієм правопорушень. На ньому водій – 40-річний іванофранківець Ігор Івасишин – все заперечував. Про себе зауважив, що є приватним підприємцем. Опісля розповів власну версію конфлікту.

Каже, що їхав по вулиці Незалежності і зупинився на світлофорі. Побачив, що під`їжає екіпаж поліції, який хотів повернути праворуч. Тому водій перелаштувався ліворуч, аби “дати дорогу” патрульним. Зі слів водія, патрульні проїхали на червоне світло світлофору і поїхали прямо через міст.

“Вони їхали по правій смузі, а перед ними їхав чи то трамвай, чи то тролейбус. Їхали помаленьку, тому я їх по лівій стороні обігнав. При цьому, проїхавши 100 чи 200 метрів, вони увімкнули проблискові маячки і наздогнали мене. Вийшов поліцейський і сказав, що я створив аварійну ситуацію. Я відповів, що якщо було так, то дайте ту людину, якій я її створив. Потім, переговоривши з напарником, сказав, що я не увімкнув поворот. Я їх запитав, що це таке, адже перед тим була зупинка по аварійній ситуації. Між нами була розмова. Реально, проста розмова. Я кажу, завтра перший день свят і ви проїхали на червоне, а я не увімкнув поворот, хоч я це не визнаю, то кажу давайте роз`їдемося і все”, – розповів Ігор Івасишин у суді.

Щодо аварійної ситуації, то поліціянти у суді розповіли про водія автомобіля ВАЗ-2114, який скаржився, що його підрізав автомобіль BMW X6 на вул. Незалежності.

Читайте також  Учасник телешоу «Одруження наосліп» вбuв і розчленyвав свою дівчину

Водій у суді продовжував пояснювати, що не тікав і переслідування не бачив, а просто поїхав, бо автомийка зачинялася і там помітив службове авто:

“Патрульний сказав, що буде складати протоколи. Які – не знаю. Коли мене зупинили, то мені неодноразово телефонували з мийки, куди я і їхав. Казали, що закриваються. І я поїхав на мийку. Вже після цього, як приїхав, побачив, що знову екіпаж мене догнав. Сказав, що я не виконав якісь умови”.

Всі адмінматеріали водій заперечив у суді. Суддя Наталія Деркач запитала, чи водій, після зупинки на Незалежності, порозумівся з інспекторами і поїхав на мийку, чи як то трапилося. Івасишин відповів:

“По їхніх словах “тіпа” я не мав права їхати. А по моїх словах, то я зрозумів, що можу їхати на мийку. Переслідування я не бачив”. 

Також у суді заслухали інспектора патрульної поліції Ростислава Базалицького, який залишився на вул. Незалежності, коли напарник почав переслідування. Поліціянт каже, що автомобіль BMW X6 неодноразово порушував правила дорожнього руху: не вмикав покажчики повороту відповідного напрямку. Пояснює, що відреагували з напарником на правопорушення.

“Ми увімкнули сирену та проблискові маячки і даний автомобіль зупинили. Згодом розпочався словесний конфлікт. Мій напарник зачитував права водієві, сказав, що буде постанова за ч. 2 Ст. 122 КУпАП. Напарник взяв документи водія і пішов до службового авто, а я вже почав спілкуватися з паном Ігорем. Останній говорив, що поспішає і щоб ми швидше все робили. Казав, що документів йому не треба і що може поїхати без них, бо автомийка зачиняється. Я наголошував, що це не потрібно робити. У результаті водій поїхав без документів”, – розповів Ростислав Базалицький.

Далі у суді переглянули відео з реєстраторів патрульних. Опісля Наталія Деркач оголосила про перерву. Засідання перенесли на 21 червня. Час: 13:30. У суді продовжать переглядати відео і заслухають патрульного Владислава Гарбара.

У суді переглянули відео з реєстраторів патрульних при затриманні водія, який порушив ПДР та хуліганив:

Відео з камер спостереження при затриманні водія, який вину заперечує і каже, що поліцейський йому заподіяв тілесні ушкодження (на відео видно, як з службового автомобіля забрали медстестру, а також сам моомент падіння при затриманні):

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.