“Удар по кишені”: в Раді готують закон про штрафи за доступ до російських соцмереж

Штрафи для провайдерів повинні починатися від 10 тис грн мінімум, заявив один з високопосадовців, пише “Сегодня”. Українські провайдери продовжують блокувати доступ до заборонених російських соцмереж і інтернет-ресурсів. Але в Україні 5 тис провайдерів і всіх проконтролювати просто неможливо.

Відразу після набуття чинності рішення про блокування російських соцмереж повідомлялось, що ні указ президента, ні рішення РНБО, ні чинне законодавство не передбачає відповідальності провайдерів за доступ до забороненого контенту.

“Це певний політичний документ, який має на меті дати інструмент провайдерам і громадським організаціям для саморегулювання”, – пояснював держсекретар Мінінформполітики Артем Біденко.

Права і обов’язки провайдерів регулюються законом про телекомунікації. Відповідна ст. 40 закону не передбачає ні відповідальності, ні штрафів за доступ до забороненого контенту. Водночас закон дає право Нацкомісії, що здійснює держрегулювання в сфері зв’язку та інформатизації, встановлювати штрафи для провайдерів.

Чим вона 17 травня наступного дня після набуття чинності президентського указу, власне кажучи, і скористалася. Статті 145 та 148-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачають відповідальність провайдерів за порушення умов і правил, що регламентують діяльність у сфері телекомунікацій та користування радіочастотним ресурсом. За це провайдерів можуть оштрафувати на 1700-5100 грн.

За порушення порядку та умов надання послуг зв’язку в мережах загального користування – штраф від 850 до 1700 грн.

Однак припинити діяльність недобросовісних провайдерів можна лише за рішенням суду. Більш того, за словами нардепів, навіть якщо закон про телекомунікації та КУпАПП і дає Нацкомісії право штрафувати тих провайдерів, що провинилися, це легко можна оскаржити в суді. Прямої відповідальності за доступ до забороненого контенту відповідна ст. 40 закону про телекомунікації та КУпАПП не передбачають.

Читайте також  “Поділився записом – плати штраф, або сідай у в’язницю…”: Правоохоронці перевірятимуть пости українців у соцмережах

Саме тому, за словами нардепа від НФ, члена профільного парламентського комітету з питань свободи слова та інформполітики Сергія Висоцького, потрібно змінювати законодавство.

Як заявив директор департаменту комунікації МВС Артем Шевченко, нардеп від НФ Антон Геращенко працює над таким законопроектом. У БПП також обіцяли підключитися до роботи. Поки парламентарії не розкривають подробиць своїх напрацювань. Але неофіційно натякають, що повинно йтися про штрафи на порядок вище від діючих.

“Штрафи повинні починатися від 10 тис грн мінімум, а то і більше, – каже один з українських високопоставлених чиновників. – Але також ми повинні подумати про поправки в закону про авторське право і новий комплексний закон, який би дозволив посилити боротьбу з хакерами.

Після історії з втручанням Росії у американські вибори, постійних російських атак на сайти держструктур (особливо Міноборони, РНБО тощо), в умовах війни ми повинні вжити відповідних заходів”.

У МВС погоджуються, що штрафи для недобросовісних провайдерів потрібно підвищувати в рази і готові через Департамент кіберполіції Нацполіції підключитися до розробки відповідного законопроекту, щоб він був розглянутий хоча б в першому читанні вже до кінця цієї сесії – до 14 липня.

“Думаю, потрібно буде приймати зміни до кількох законодавчих і нормативних актів. Безсумнівно, таку відповідальність за невиконання цього указу президента і рішення РНБО провайдерами потрібно приймати. Тому що при інших обставинах досить складно буде стимулювати цей бізнес діяти в інтересах держави. Насамперед має йтися про досить високі штрафні санкції. Ніщо так не стимулює будь-якого бізнесмена та й в принципі будь-яку людину, як удар по кишені. Це стара і перевірена істина.

Якщо там вже будуть певні рецидиви, які скажімо так, лежатимуть в площині такого відвертого нехтування і провокаційної спрямованості цих дій, тоді можна передбачати інші форми покарання. Але насамперед, я думаю, має йтися про відповідні штрафні фінансові санкції”, – сказав виданню радник голови МВС Зорян Шкіряк.

Читайте також  Міністр назвав, скільки потрібно грошей для відновлення інфраструктури Донбасу

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.