Побиття і молебні. Як живуть темношкірі у Франківську (Фото, Відео)

В ніч на п’ятницю в Івано-Франківську невідомі молодики побили темношкірого. А вдень на Вічевому майдані націоналісти кричали «Одна нація! Одна раса!», а африканці пропонували звернутись до бога

В ніч на п’ятницю в Івано-Франківську у центрі міста невідомі молодики напали на темношкірого, людина опинилась у лікарні. Інцидент стався на вулиці Бельведерській. В той же день, у п’ятницю, в тому ж центрі міста зійшлись одночасно представники двох акцій — націоналісти з фаєрами, які відзначили річницю дивізії «Галичина», і представники християнських організацій африканців.

Напад на темношкірого студента
Зі слів очевидців, нічний напад на темношкірого студента стався раптово. Перехожі кажуть: декілька молодиків підбігли і збили з ніг темношкірого перехожого, побили та приснули газом в обличчя. Як тільки побачили, що на дорозі біля них зупиняються автівки, і з них виходять водії – нападники втекли.

Попередньо у ЗМІ пролунала інформація, буцімто нападників було 10, проте, очевидець події, Іван Вовк, розповів Громадському радіо, що насправді їх було три або чотири особи.

«Я побачив, що хлопчина сидить голову руками обняв, і навколо нього крутяться і наші люди його земляки. Перехожі надавали допомогу. Був напад, і йому бризнули в обличчя газом. Закрив руками обличчя, друзі його просили, щоб я не фотографував обличчя. Студент,22 роки. Говорили його товарищі українською, важко, але українською. Питали його хлопці, щось нічого не говорив. Нічого не зрозуміло. Вони сказали, що було 10, набігли побили. А було 2-4 хлопці. треба було дати можливість, щоб швидка доступилась. поліцейські говорили до нього англійською мовою. Виглядав на індійця»

Люди викликали швидку і поліцію, ті приїхали в лічені хвилини. Постраждалий, зі слів очевидців, навіть говорити не міг — був в стані шоку, і ледве дихав — наковтався газу. Потерпілого забрала карета швидкої допомоги, поліція поки що не надала офіційних коментарів.

Читайте також  Чоловік побив туристку, коли дізнався звідки вона

А одразу на наступний день на Вічевому майдані майже одночасно відбулись дві акції: націоналісти маршем з фаєрами відзначили річницю дивізії «Галичина», а представники християнських організацій афроамериканців, які мешкають в Івано-Франківську, влаштували флешмоб, щоб показати свою любов до Бога.

Учасники маршу несли прапори своїх організацій та гукали гасла «Одна нація! Одна раса! Одна Батьківщина – це Україна!» та «Пам’ятай, чужинець, тут господар українець!», а африканці тримали у руках плакати із написами: «Плата за гріх – смерть», «Сьогодні сприятливий день для спасіння», «Прийдіть до мене, і я вас заспокою! – сказав Ісус».

За подіями спостерігав редактор Івано-Франківського видання «Курс», Сергій Борис.

«На Вічевому майдані хлопці в чорному формували свою колону, тут же зібралися десятки студентів-африканців нашого медичного університету. Вони спершу змішувались, навіть селфі спільні робили. Потім колона націоналістів рушила по своєму маршруту під гасла про одну расу, націю і батьківщину, а студенти-африканці танцювали і співали. Це був такий релігійний флешмоб. Ну, отаке в нас місто», — розказав він Громадському радіо.


Танці на Вічевому Майдані

З подіями минулої ночі журналіст події не пов’язує. Каже, місцеві мешканці досить толерантні, а от влада бере участь у націоналістичних акціях.

«Якогось прямого зв’язку немає, це випадковість, і таке стається час від часу. А нічний випадок, який стався опівночі  — це взагалі ексцес, нетиповий для нашого міста. Хоча відносини місцевих і темношкірих іноземців все ж не геть безхмарні: нещодавно засудили двох студентів-медиків з Йорданії, які зґвалтували неповнолітню. Був резонансний процес. Був факельний марш націоналістів, вирушили аж до гуртожитків, але сутичок не було.

Після того маршу учасники мило стояли в черзі за шаурмою до тих же арабів, які на час маршу навіть закрилися. Словом, місто дуже толерантне, звикле до іноземців різного кольору шкіри і віросповідань. Тут багато студентів-іноземців. Майже всі студенти з Донецького університету, американці, араби і інші. Це тисячі. Але немає конфліктів.

Читайте також  Скільки коштує оренда квартир в Івано-Франківську (ІНФОГРАФІКА)

З приходом до влади свободівців, оця рівновага може бути порушена. 7 березня був великий марш, проти репресій – вони його назвали, брали участь депутати выд «Свободи», була масова хода під цими гаслами про одну расу, йшла вся верхівка міста – мер (член ВО «Свобода» — ред.) з дружиною і всіма заступниками.

Але дуже важлива реакція громадськості. Вона це не сприйняла. Було багато осуду у соцмережах. І вже наступного дня ВО «Свободи» вибачилися за «перегин». Вони зрозуміли, що це не проходить, і було офіційне вибачення».

Марія Лебедєва, для Гром

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.