Вареники і борщ підкорюють США. Шеф-кухар з Івано-Франківська очолює кухню ресторану «Тризуб» в Чикаго (фото)

Минулого року в Чикаго відкрився перший ресторан української кухні «Тризуб». Його власник – лікар з українським корінням Мирон Левицький. А кухню нещодавно очолив шеф- кухар з Івано-Франківська Володимир Крицун.

Сьогодні в команді Крицуна (шеф – справа) працюють Влад Редька із Запоріжжя та франківчанка Катерина Єрємєєва.

Від юриста до кухаря

Домовитися про розмову з українським шефом виявилося непросто. Різниця в сім годин залишає мало варіантів —або наш вечір, але тоді у них якраз розпал робочого дня, або наша сьома ранку, а в них – 12 ночі, але й тоді Володимир ще на роботі. Поговорили в понеділок, у ресторані вихідний.

«Найбільш шалений день – неділя, – каже Крицун. – Українська кухня в доброму виконанні виявилася дуже популярною серед американців. Ну і церква українська поруч. Тож неділя в нас, як вони кажуть, «фул хаус» (повний дім, англ. – Авт.)».

Ресторан «Тризуб» працює менше року. Володимир приїхав до Чикаго чотири місяці тому. Розповідає, що відкривала «Тризуб» мексиканська команда на чолі з кухарем із команди Крицуна. Та згодом власник запросив і самого Володимира приїхати, щоб допомогти.

«За кордоном така історія – в Англії на кухнях в основному працюють бразилійці, у Штатах – мексиканці», – говорить шеф. До речі, тут його називають Влад, бо іноземцям вимовити українське «Володимир» складно, а російське «Владімір», яке їм чомусь вимовити легше, франківцю категорично не подобається.

Володимир Крицун за фахом юрист. Кар’єру кухаря починав у 2004 році в Анг­лії, де за сім років пройшов шлях до шефа топових закладів.

«За вісім місяців став другим кухарем, за 1,5 року – шефом, потім працював у команді кризового менеджменту: ми з моїм генеральним менеджером англійцем витягали заклади, які потребували допомоги, – розповідає Крицун. – Перший ресторан, за який ми взялися, вже стояв на аукціоні, бо компанія нічого не могла з ним зробити. Ми його підняли. Досі працює».

З 2012 року він повернуся в Україну і потрапив на відкриття п’ятизіркового готелю Radisson Blu Resort у Буковелі. Починав як другий кухар, через два роки став виконавчим шефом.

«Це вже була серйозна управлінська робота – три ресторани, купа барів, кухня 600 м2, 50 кухарів у штаті, – згадує Володимир Крицун. – Було цікаво, але від кухні я віддалився – на мені була купа графіків, бюджетів, табелів. Однак ця робота набридла, тож я взявся за відкриття нового закладу в Івано-Франківську. Потім інвестори змінили рішення, а тут якраз Мирон Левицький, власник ресторану «Тризуб» запросив до Чикаго».

Українцям вгодити важко

Читайте також  В Карпатах віднайшли старовинну колибу на висоті 1600 м

Фасад ресторану прикрашає тризуб

«У Чикаго я зрозумів, що «Тризубу» консультації не допоможуть. Тому увірвався на кухню, змінив команду, на місці зібрав хороших кухарів і ми почали новий рух, – розповідає Володимир. – У нас амбітні плани. Тож є зміст залишитися, бо справа почалася, треба довести її до логічного продовження. Не хочеться залишати на півдорозі».

Окрім сучасної української кухні, їхній ресторан у Чикаго вирізняє зображення тризубу на фасаді чотириповерхової будівлі. Також власник Мирон Левицький створив у закладі міні-музей зі старовинних українських речей. Навіть страви в меню мають свою історію та оригінальні назви – «бургер від мами Євгенії» чи «відбивна тети Нусі».

Мирон Левицький – серйозний лікар-офтальмолог, який народився у США, але має українське коріння та переживає за країну.

«Хоч він не ресторатор, але «Тризуб» для нього – справа честі і душі, – каже шеф. – Мирослав – небідний чоловік і може собі це дозволити. Він вклав у ресторан частинку своєї історії, закладів такого класу в Чикаго більше немає. Це перший хороший український ресторан. Крім того, він багато кому допомагає, їздить в Україну робити безкоштовні операції, збирає гроші на ліки. На Новий рік 20 % зі столів йшло на АТО».

Бути ресторатором – невдячна справа, наголошує Крицун, бо це тяжкий бізнес, яким треба займатися постійно, жити цією справою і любити її.

«Сьогодні наша команда знає, якою мусить бути українська їжа, як має смакувати, – говорить шеф. – Та насправді, ми не орієнтуємося на українців. З ними важко, особливо за кордоном. Вони ніколи не задоволені, їм важко вгодити, бо всі – страшні ресторатори й гурмани. З борщем взагалі неможливо вгадати, бо в кожного з дитинства бабця інакше готувала».

Тому команда кухні «Тризуб», перш за все, прагне довести американцям, що українські страви можуть бути смачними та вишуканими. І Володимир вважає, що сьогодні їм це вдається.

«В Чикаго – величезна українська діас­пора, – каже він. – До нас часто приходить молодь, якій складно розмовляти українською, але вони пишаються своїм корінням, і для них «Тризуб» – це маленька частина історії».

За словами Володимира Крицуна, американці дуже люблять українську кухню. Найбільш популярні у «Тризубі» – борщ і вареники, а також голубці, фаршировані перці.

«Ми робимо українську кухню з американським твістом – адаптуємо для клієнта, – говорить шеф-кухар. – Маємо ідею впровадити холодець, бо знаємо, що американці ніколи б його не їли. Вони хочуть бачити, що їдять і дуже не люблять, коли в страві щось закрите. Але ми не шукаємо легких шляхів. Українські страви смачні, просто треба вміти їх подати».

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.