Уряд пропонує примусово вилучати землю в українців та не платити компенсацію

Уряд пропонує примусово тимчасово позбавляти права користування власників, землекористувачів земельних ділянок приватної форми власності для будівництва та утримання військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд.

Однак кошти для відшкодування на зазначені цілі не передбачені у Державному бюджеті України на 2024 рік, а також у Бюджетній декларації на 2025–2027 роки, схваленій постановою Кабінету Міністрів України від 28.06.2024 № 751.

Відповідні норми прописані у законопроєкт № 12130, повідомляє Zemliak.com.

Відповідно проведених Міноборони розрахунків щорічна потреба коштів на відшкодування збитків власникам і користувачам земельних ділянок складає: для вже збудованих споруд — 356,6 млн грн, для спланованих до будівництва споруд — 772,1 млн грн, разом — 1,1 млрд грн.

«Мінфіном не підтримані вказані пропозиції, адже кошти на зазначені цілі не передбачені у Державному бюджеті України на 2024 рік, а також у Бюджетній декларації на 2025–2027 роки, схваленій постановою Кабінету Міністрів України від 28.06.2024 № 751», — ідеться у тексті законопроєкту.

Також стало відомо, що під час узгоджувальної наради 16 липня 2024 року представник Мінагрополітики зазначив, що проєкт Закону не підтримується у зв’язку із тим, що не містить норм відповідно до яких, власникам земельних ділянок приватної форми власності, на яких побудовано (заплановано будівництво) військові інженерно-технічні і фортифікаційні споруди та облаштовано оборонні рубежі, надаватиметься компенсація за їх використання для зазначених потреб.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.