Затримання працівниками ТЦК посеред вулиці: виявляється, це законно, але є нюанси

З посиленням мобілізації в Україні почастішали випадки затримання військовозобов’язаних представниками ТЦК просто на вулицях – звідти їх везуть на проходження ВЛК й одразу мобілізують.

Юристка Орися Швець пояснила виданню Новини.LIVE, чому ТЦК не мають права затримувати людей, пише ТСН.

Затримання групою оповіщення ТЦК є законним тільки в тому випадку, якщо таке затримання здійснює працівник поліції. Окрім цього, мають бути підстави, зазначає Швець.

“Припустимо, у вас немає військово-облікового документа. Також, якщо вам вручали повістку, а ви від неї відмовились, вас можуть затримати. Або ви відмовилися прослідкувати до ТЦК, у вас було виявлено якісь порушення, наприклад, несходження даних в “Резерв+” чи ви перебуваєте в розшуку”, — каже Швець.

Зі слів юриста, таке затримання може здійснювати тільки працівник поліції — саме він має скласти протокол про адміністративне затримання.

“Ви повинні розуміти, що ви маєте право на адвоката, право не давати пояснення, і знову ж таки розуміти, що якщо немає протоколу про адміністративне затримання, ви не вважаєтесь особою, яка є затримана”, — наголосила юристка.

Нагадаємо, адвокат Роман Сімутін заявив, що лише фото- та відеофіксація можуть підтвердити незаконність дій представників ТЦК.

Він пояснив, що хоча співробітники ТЦК мають право перевіряти документи військовозобов’язаних у громадських місцях, вони не можуть примусово доправляти чоловіків до територіального центру комплектування.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.