Виїзд дитини за кордон: в Україні внесли важливі зміни до документів

Українці можуть вивезти за кордон дитину при дотриманні низки правил.

В Україні було внесено поправки до ухвали Кабінету Міністрів №469, які встановлюють терміни дії довіреностей, необхідних для супроводу дітей за кордон. Про це повідомляє пресцентр Державної прикордонної служби.

Йдеться про довіреності, видані без використання спеціальних бланків нотаріальних документів, а були оформлені на звичайних аркушах паперу та завірені нотаріусом.

“Однією з найбільш значущих норм щодо перетину державного кордону є перевірка законності довіреностей, оформлених на звичайних аркушах паперу без використання спеціальних бланків нотаріальних документів та завірених нотаріусом відповідно до законодавства”, – йдеться у повідомленні.

Відповідна постанова Кабінету Міністрів України була прийнята 9 травня та набула чинності 23 травня. У документі міститься перелік особливостей (обмежень), згідно з якими нотаріальні дії повинні здійснюватися в умовах воєнного стану та протягом одного місяця після його припинення чи скасування.

Відповідно до ухваленої постанови, нотаріально завірені довіреності, оформлені на білому папері та видані після 23 травня, втрачають свою юридичну силу.

Щодо довіреностей, отриманих до 23 травня, прикордонні служби здійснюватимуть їх перевірку шляхом запиту інформації, що підтверджує або спростовує, від нотаріуса, який засвідчив таку довіреність.

Якщо у вас є така довіреність і ви плануєте відправити свою дитину за кордон на відпочинок та оздоровлення з третіми особами як провожаті, врахуйте, що видані бланки, датовані після 23 травня, є недійсними.

Крім того, у разі сумнівів щодо дійсності бланків, отриманих до 23 травня, прикордонні служби можуть перевірити їх, запитавши довідку, що підтверджує або спростовує справжність нотаріального посвідчення такої довіреності.

Це може призвести до відмови у перетині державного кордону до отримання підтвердження від нотаріуса.

Читайте також  На заході України під час пологів пoмeрли породілля з немовлям

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.