Яке сьогодні, 15 червня, свято – все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити

Сьогодні, 15 червня, День захисту людей похилого віку. Віряни вшановують пам’ять святого Никифора. До Нового року залишилося 199 днів.

15 червня 2023 року — четвер. 477-й день війни в Україні.

Яке сьогодні, 15 червня, церковне свято
15 червня в церковному календарі – день пам’яті святого Никифора. Жив він у Константинополі в часи правління імператора Лева Вірменина, коли язичники активно боролися з християнами. Позбавив правитель Никифора сану і всіх привілеїв, що йому належали. Згодом ще й відправили його у заслання. У в’язниці святий провів 13 років і помер там 828 року. Його мощі знайшли нетлінними через кілька років і передали їх Константинополю.

Що не можна робити цього дня
Заборонено прясти або шити.
Не варто полоскати у річці білизну, купатися у відкритій водоймі.
Не ходіть до лісу, це принесе вам лише лихо.
Народні прикмети і традиції на 15 червня
Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

дивилися, який сьогодні день: зранку сонце ніби у тумані — буде тепла і тиха погода;
якщо йде дощ, добре вродять льон та коноплі;
якщо вітер дме з західної сторони — чекайте на похолодання найближчим часом;
б’ються горобці — буде гарна погода;
всю ніч співає соловей — буде гарна погода;
ввечері сонце зайшло за хмари — чекайте на негоду;
багато туману — восени будуть гриби;
була тривала тиха погода і враз здійснявся вітер — буде дощ.

15 червня селяни часто збиралися великою і гучною компанією на околиці села, спілкувалися між собою, співали та розважалися. Дівчата ж плели вінки з в’юна та думали у процесі роботи про своє майбутнє. Вважалося, що все намріяне обов’язково здійсниться. В народному календарі 15 червня називали Никифор Зелений В’юн. Вірили, якщо хтось ходить за людиною “в’юном”, але їй це не подобається, то треба відламати гілку верби та увіткнути її в землю між своїми слідами і слідами іншої особи.

Читайте також  Виставляють завищені рахунки за компослуги: українців масово дурять, що варто знати

Погода на 15 червня
Сьогодні, 15 червня, в Києві ранок та вечір ясні, а ось вдень небо затягнеться хмарами, також вдень йтиме дрібний дощ, який закінчиться ближче до вечора. У Львові зранку хмари вже вкриють небо, в другій половині дня дрібний дощ. У Харкові сонце буде рідко з’являтися з-за хмар, опадів не очікується. В Одесі зранку та ввечері ясно, вдень можуть з’явитися хмари, без опадів.

Температура повітря в Києві — +25 вдень та +17 вночі. У Львові — +21 вдень та +12 вночі. У Харкові — +25 вдень та +17 вночі. В Одесі — +28 вдень та +18 вночі.

Пам’ятні дати 15 червня
Календар важливих подій в Україні та світі за 15 червня:

1215 рік — англійський король Джон Безземельний скріплює своєю печаткою Велику Хартію Вольностей (Magna Charta), яка гарантувала права та привілеї лицарства, надання свободи дій церкві та зобов’язувала короля дотримуватися державних законів (перша “неписана конституція” Англії);
1830 рік — у Севастополі починається “чумний бунт” матросів, невдовзі придушений військами;
1834 рік — відкривають Київський університет;
1844 рік — Ч. Гуд’їр отримує патент на метод вулканізації гуми;
1851 рік — у Балтиморі молочар Джекоб Фуссель засновує першу у світі фабрику з виробництва морозива;
1869 рік — Джон Веслі Гаят отримує патент на целулоїд;
1924 рік — керівником ФБР призначають Едгара Гувера, котрий пробув на цьому посту наступні 48 років, аж до своєї смерті 1972 року;
2007 рік — відбувається прем’єрний показ першого українського анімаційного мультсеріалу “Лис Микита”;
2014 рік — вперше в історії чемпіонатів світу з футболу під час гри Франція—Гондурас, доводить свою ефективність також історично вперше запроваджена на ЧС-2014 автоматична система визначення голу “GoalControl”.
Іменини: як назвати дитину, яка народилася 15 червня
Які сьогодні іменини: Іван, Дмитро, Никифор, Костянтин, Олена, Уляна, Марія.

Читайте також  “Шість місяців невимовного горя і болю…”: Мама Софії Чорнобай вибухнула емоційним зверненням. “Надії більше нема”

Талісманом людини, народженої 15 червня, є геліотроп. Ювелірний камінь, який високо цінується колекціонерами. Відрізняється магічними і лікувальними властивостями. В Давньому Єгипні вважалося, що власник геліотропу може знайти вихід з будь-якої ситуації. В християнстві прикраси з цим каменем носять священники і віряни.

Цього дня народилися:

1941 рік — видатний український кіноактор, сценарист, режисер, письменник Іван Миколайчук;
1946 рік — кобзар, кандидат мистецтвознавства Михайло Хай;
1972 рік — український політичний діяч Мохник Андрій.
Який сьогодні день в Україні і світі

15 червня в Україні і світі святкують День захисту людей похилого віку. Розгорнуто ця подія називається Всесвітній день розповсюдження інформації про зловживання відносно літніх людей і була встановлена 2011 року. Заснували свято на пленарному засіданні Генасамблеї ООН. З цією метою навіть створили спеціальну Резолюцію, в якій було зазначено, що від середини XXI століття кількість людей похилого віку на планеті може наблизитися до 20%. Головна мета свята — боротьба з віковою дискримінацією.

Також 15 червня Всесвітній день вітру. Започаткувала подія Європейська вітроенергетична асоціація 2007 року. Вітер — це невичерпні та чисті ресурси нашої планети. Вчені вважають, якщо перейти на вітроенергетику, то можна зупинити негативні кліматичні зміни. Головна мета Всесвітнього дня вітру полягає в тому, щоб підвищити обізнаність про позитивні переваги такого джерела енергії, залучити до масового використання оновлюваний енергетичних джерел.

А ще 15 червня День сили усмішки. Хоча це і неофіційне, проте досить позитивне свято. Головна його мета — показати людству, наскільки важливою є усмішка. Вона може слугувати таємною зброєю, яка допоможе отримати прихильність інших. Вчені навіть довели, що люди, які частіше за інших усміхаються, живуть щасливіше та довше, адже щира усмішка бореться зі стресом, покращує настрій.

Читайте також  1 грудня – день ангела Романа: стартує цикл новорічно-різдвяних свят. Привітання з Днем ангела Романа

15 червня святкують День фотографії природи. Цього дня прийнято влаштовувати тематичні фотовиставки, майстер-класи, лекції, змагання з фотографії та семінари.

Також 15 червня День Великої хартії Вольностей. Саме цього дня 1215 року англійський король Іоан Безземельний затвердив своїм підписом перший юридичний документ Великої Британії, де закріплювалися права людини. Документ цей називають Маґна Карта і на його основі пізніше написали конституцію Великої Британії.

А ще 15 червня Всесвітній день пожертвувань. Заснований він 2010 року. Створений він із метою залучення більшої кількості людей до пожертвувань і благочинної діяльності. Для українців пожертвування стали щоденною звичкою, адже ми постійно донатимо на ЗСУ, допомагаємо безпритульним тваринам та переселенцям.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.