Чи повинні вчителі роздруковувати електронні журнали або вести паралельно паперові: розʼяснення юриста

Заклади освіти можуть створювати документи тимчасового строку зберігання лише в електронній формі за умови наявності відповідного технічного забезпечення з урахуванням вимог законодавства України та Інструкції з діловодства в школах.

На цьому зауважує юрист та науковий співробітник аналітичного центру “ОсвітАналітика” університету Грінченка Володимир Божинський.

За словами фахівця, заклади освіти можуть вести електронні журнали замість паперових, а також інші документи закладу освіти в електронній формі. Про це Божинський розповів в інтервʼю Новій українській школі.

“Згідно з пунктом 5 Інструкції з діловодства в закладах загальної середньої освіти, заклади можуть створювати документи тимчасового (до 10 років включно) строку зберігання лише в електронній формі за умови наявності відповідного технічного забезпечення з урахуванням вимог законодавства України та цієї Інструкції”, – пояснює експерт.

За його словами, у разі потреби електронний журнал та інші документи генеруються засобами освітніх інформаційних системах (ОІС) у формі електронного документа шляхом вивантаження даних у форматах pdf, csv, xlsx або іншому зчитуваному форматі на вибір особи, яка зробила до системи запит щодо вивантаження.

Юрист зауважує, що вимога роздруковувати електронні класні журнали для зберігання, особливо коштом учителів, а також вести два журнали – електронний і паперовий водночас – є необґрунтованим і неефективним способом ведення ділової документації, що суперечить законодавству.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.