Температура +50+60. Синоптики попередили про рекорди липня 2024 та розповіли, коли прийде похолодання з дощами

Аномальна спека з температурою повітря +40, а подекуди навіть вище, як виявилося, не межа липня.

За прогнозом синоптиків, найближчим часом в Україні не відбудеться зниження температури, крім того, липень може стати рекордно теплим за весь період метеорологічних спостережень.

Надзвичайно спекотна погода, що встановилася в Україні з перших днів липня скрізь крім північно-західних областей, прийшла разом з повітряними масами з субтропічних районів Північної Африки та Близького Сходу. В окремі дні на півдні вже спостерігалася та продовжує спостерігатися температура +40 і вище. Як правило, вона вимірюється в затінку, на висоті двох метрів від поверхні землі, а якщо виміряти її під прямими сонячними променями та ще й в умовах міста, серед асфальту, фактична температура може перевищувати +50+60 градусів. И такі, не характерні для нашої місцевості градуси, через інтенсивне потепління клімату на всій планеті, надалі повторюватимуться все частіше.

Скільки пануватиме спека в Україні та коли буде її пік
Найближчим часом в Україні пануватиме спека, на завершення якої можна сподіватися лише після другої декади місяця. Крім того, варто підготуватися до її посилення з 15 по 19 липня. В ці дні максимальні денні показники становитимуть +33+38 градусів, у південних та центральних областях місцями до +40+42 градусів. Виходячи з цього, середньодобова температура, може досягати і перевищувати +30 градусів, що на 6 -11 градусів вище за кліматичну норму. Крім підвищених градусів у зазначений період, додатковому прогріву повітря сприятимуть низька відносна вологість повітря, малохмарне небо, місцеві фізико-географічні особливості, а також синоптичні процеси з південного заходу. Синоптики повідомляють, що абсолютний температурний рекорд в ці дати у минулі роки, був встановлений у серпні 2010 року, коли стовпчик температури підскочив до +42 градусів у Луганську. Отже, протягом найближчих днів у атмосфери є всі шанси повторити або встановити новий рекорд.

Читайте також  Шалена спека, а потім заморозки: синоптики шокували прогнозом погоди на серпень

Коли спека в Україні піде на спад та пройдуть дощі
Зміна спеки на прохолоду, або хоча б на температуру в межах норми, очікується в країні з 20 липня. В це час відбудеться перебудова атмосферних процесів на більш зональний характер та відновиться так зване західне перенесення повітряних мас, яке сприятиме надходженню свіжішого та прохолоднішого повітря з районів центральної та північно-західної Європи. Аномальна спека почне відступати на схід з західних та північних областей та на початку третьої декади місяця залишить територію України. В цей період часу, на зміну африканському повітрю, в країну прийдуть помірні повітряні маси, завдяки яким температура повітря наблизиться до норми. Разом зі зниженням температури в країну повернуться довгоочікувані дощі, які покращать ситуацію з посухою та пожежною небезпекою.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.