Справжнє погодне пекло: синоптики вже попередили, що Україна стане найспекотнішою країною в Європі

Ніхто не заперечуватиме, що після рекордного 2023-го глобальне потепління впевнено триває у 2024 році. І справді, практично кожен другий день минулого року був більш ніж на 1,5°C теплішим, ніж у 1850–1900 роках, а два дні в листопаді взагалі пробили рубіж у 2°C. Таким чином, 2023 офіційно був визнаний найспекотнішим за всю історію спостережень з 1850 року. Але, схоже, у 2024 плани на встановлення ще одного рекорду.

Так стало відомо, що протягом наступних семи днів в Україні температура вдень може досягти рекордних показників за всю історію спостережень.

“Найближчого тижня погодні умови в Україні визначатиме аномально спекотна та суха повітряна маса, яка надійде до нас із пустельних регіонів Середньої Азії”, – каже синоптик Ігор Кібальчич.

Крім того, за його словами, сильна спека та відсутність опадів призведе до надзвичайного рівня пожежної небезпеки, тому варто звести до мінімуму появу ймовірних джерел відкритого вогню на природі.

“Найспекотніша погода очікується в Україні та місцями в країнах Балканського півострова”, – повідомив він.

Згодна з ним і синоптик Наталка Діденко. За її словами, цього тижня в Україні буде надзвичайна спека.

“У денні години максимум сягатиме +33…+39, місцями до +40 градусів! При цьому такі рекордні “плюси” триматимуться досить довго”, – каже вона.

До речі, глобальних та повсюдних опадів в Україні в цей період не передбачається, лише окремими днями в західній частині малоактивні атмосферні фронти принесуть локальні грозові зливи.

Синоптики стурбовані, що денні максимальні значення температури подекуди можуть досягти рекордних показників за весь період метеорологічних спостережень і це негативно вплине на стан здоров’я людей, а також може призвести до перебоїв у подачі електроенергії.

Читайте також  Перший сніг та заморозки: синоптики дали неочікуваний прогноз

“Щоб уникнути ризиків сонячного і теплового удару, рекомендується вдень обмежити час перебування на відкритому сонці і в приміщеннях, що слабко провітрюються, а також вживати достатню кількість рідини”, – рекомендують експерти.

Що ж до середи, 10 липня, то температура повітря у цей день становитиме на заході та півночі +30…34°С. У центральних областях, у південній частині та на сході України прогнозують +33…37°С, місцями спека сягне +36…39°С.

У Києві 10 липня пануватиме суха спекотна погода з температурою повітря +30…33°С. Надалі спека посилиться. Триватиме довго. Пік спеки очікується 14-17 липня.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.