Названо тариф на електроенергію з 1 травня: хто платитиме на 60% менше

В Україні дедалі частіше звучить інформація про те, що тариф на електроенергію зросте. Зараз питання полягає лише в тому, коли це станеться, і наскільки великким буде стрибок. Стало відомо, як платити за комунальну послугу на 60% менше.

Тариф на світло для побутових споживачів підняли у червні 2023 року. Наразі він становить 2,64 грн/кВт-год. Як відомо, раніше вартість кіловат-години варіювалася у залежності від використання. Якщо сім’ї було потрібно до 250 кВт-год, вони платили за них по 1,44 грн, а якщо ліміт був перевищений – 1,68 грн.

У травні тариф на електроенергію не підвищуватимуть. Однак у найближчому майбутньому це відбудеться. Депутат Верховної Ради Олексій Кучеренко, який очолює Комітет з питань енергетики, заявив, що собівартість кіловат-години досягла 3,50 грн. Він побоюється, що Кабмін незабаром буде змушений переглянути цінову політику. Це пов’язано з масштабними руйнуваннями в енергетичній системі України, спричиненими обстрілами з боку росіян.

“Я боюся, що зараз уряд доводитиме до цієї собівартості. Я логіку таку розумію”, – зазначив народний обранець. Він додав, що такий стан речей йому не подобається, як і 99% усіх громадян. Однак це вимушене рішення.

Як платити за світло на 60% менше?
Українці можуть встановити замінити свій лічильник електроенергії на економний – двозонний чи тризонний. У першому випадку вони зможуть платити за кіловат-годинник за денним та нічним тарифом. А в другому – відповідно до пікового, напівпікового та нічного періоду.

Двозонний лічильник електроенергії поділяє добу на два періоди: з 7.00 до 23.00, а також з 23.00 до 7.00. У нічний час тариф буде нижчим на 50% – 1,32 грн/кВт-год.

Тризонний лічильник ділить добу вже на три періоди. Звичайна вартість кіловат-години у напівпіковий період з 7.00 до 8.00, з 11.00 до 20.00 та з 22.00 до 23.00. А з 8.00 до 11.00 та з 20.00 до 22.00 – піковий період, коли громадяни масово використовують ресурс. У зазначений годинник послуга буде надаватися по 3,96 грн/кВт-год.

Читайте також  Прикарпатців попереджають про можливі тимчасові відключення світла

Максимальна економія чекає на власників тризонних лічильників, які активно користуватимуться технікою з 23.00 і до 7.00. Тарифікацію у цей період знижено на 60%. Споживачі платитимуть за кіловат-годину лише 40% – 1,05 грн.

Як замінити лічильник
Звертайтесь до обленерго за місцем проживання. Прилад купуєтеся за власні кошти. Також потрібно заплатити за встановлення, проте такий пристрій швидко окупається.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.