Залужного визнали непридатним до служби в армії – ЗМІ

Колишній головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний ще у лютому написав рапорт про звільнення з військової служби. Взимку він пройшов військово-лікарську комісію, де був визнаний непридатним для служби в армії.

Про це повідомляє ZN.UA з посиланням на власні джерела.

За інформацією видання, після звільнення з посади рішенням президента Залужного перевели у розпорядження міністра оборони. Військової посади, адекватної рівню підготовки і досвіду Залужного, міністр оборони Рустем Умеров йому не запропонував, як не пропонував раніше й президент Володимир Зеленський.

Тому генерал Залужний прийняв рішення звільнитися з військової служби, щоб мати можливість і право зайнятися іншими справами. Поки невідомо, чи підписав рапорт міністр оборони після оголошення президентом наміру призначити Валерія Залужного послом у Великій Британії.

А кількотижнева затримка з вирішенням питання була повʼязана з тим, що після прийняття закону з новим переліком військових звань не була завершена відповідна зміна нормативної бази, зокрема в указах президента. Відтак юридично немає чіткої ясності, хто має звільняти Залужного в званні генерала з військової служби – міністр оборони своїм наказом, чи президент своїм указом, як раніше звільняли генералів армії України.

Видання зазначає, що з одного боку, відхід колишнього досвідченого головнокомандувача ЗСУ з військової служби під час війни, до того ж на вкрай напруженому її етапі, – річ несвоєчасна. З іншого боку, перебувати в розпорядженні міністра оборони, без належної ділянки відповідальності й впливу на ситуацію в армії – теж не має сенсу.

Згідно з чинним законодавством, після двох місяців перебування у розпорядженні міністра військовослужбовцеві припиняється виплата грошового забезпечення, крім окладу за військовим званням. Для генерала Залужного, який має найвище військове звання, це складає 1762 грн на місяць.

Читайте також  Демобілізація під час воєнного стану: у Раді розповіли, кого із військових можуть звільнити зі служби

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.