Юрист пояснив, чи можуть одночасно мобілізувати до лав ЗСУ батька та сина

Чинне законодавство не передбачає заборон на одночасну мобілізацію кількох членів однієї сім’ї.

Українці продовжують отримувати повістки до лав ЗСУ в рамках загальної мобілізації. Юрист Ілля Шипко пояснив, чи можуть мобілізувати декількох осіб з однієї родини, пише Фіртка.

За словами експерта, чимало українців хибно вважають, що ТЦК можуть мобілізувати тільки одного працездатного чоловіка з родини. Чинне законодавство України не передбачає заборони для мобілізації з однієї родини працездатних чоловіків. Зокрема, відсутня заборона на одночасну мобілізацію батька та сина.

Отже, якщо батько та син/сини є придатними до військової служби та досягли мобілізаційного віку, вони можуть бути мобілізовані навіть одночасно. Є винятки для певних категорій осіб.

“Перш за все, в родинах в яких є до прикладу жінка з інвалідністю, не може бути мобілізованим батько та син. Оскільки хтось один, відповідно до 23 статті Закону України “Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку” має здійснювати за нею догляд та матиме право на відстрочку від мобілізації.

Законодавством не передбачено хто саме матиме право на таку відстрочку. Відповідно батько та син мають особисто між собою вирішувати, хто буде мобілізованим.

Також, до прикладу, батько у якого є троє дітей на утриманні до 18 років та повнолітній син, не може бути мобілізованим разом із повнолітнім сином. Оскільки згідно з 23 статтею закону України “Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку” він матиме право на відстрочку від мобілізації”, – зазначив юрист.

Слід враховувати законодавчі підстави батька та сина для отримання відстрочки від мобілізації, відповідно в такому випадку мобілізація батька та сина не може бути проведена. Проте, якщо немає підстав законодавчих для відстрочки, то законодавчо відсутні обмеження на мобілізацію сина та батька.

Читайте також  До Франківська привезли мощі Матері Терези (ФОТО)

Єдиною підставою для того, щоб не мобілізували батька та сина – наявні підстави в одного з них для відстрочки від мобілізації відповідно до 23 статті закону України “Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку”.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.