В Україні водіїв за літні шини взимку штрафуватимуть на 8500 грн

В Україні штрафуватимуть на 1700-8500 гривень водіїв, які взимку їздять на літніх шинах. У Верховній Раді зареєстрували відповідний законопроєкт №11029.

У пояснювальній записці до цього проєкту закону йдеться про те, що з наближенням зими погіршуються погодні умови, у зв’язку з чим на транспортні засоби потрібно встановлювати шини відповідно до сезону. Якщо взимку їздити на літніх шинах, то це значно збільшує ризик ДТП.

В Україні на даний момент на законодавчому рівні не передбачено адміністративної відповідальності за експлуатацію автомобілів з шинами, які не відповідають сезону. Пункт 31.4.5 ПДР у разі постійної експлуатації ТЗ на дорогах, на яких проїжджа частина слизька, рекомендує використовувати шини, що відповідають стану проїзної частини. Тобто це лише рекомендація.

Виробники шин рекомендують встановлювати зимову гуму після того, як середньодобова температура повітря досягає мінус 7 градусів. За такої температури повітря літня гума твердіє, що призводить до погіршення зчеплення з дорогою та збільшує ризик аварії. Деякі водії дотримуються не температурного, а календарного режиму зміни шин.

Законопроєкт № 11029 пропонує за експлуатацію автомобілів із шинами не за сезоном штрафувати водіїв за ч. 1 ст. 121 КУпАП (Порушення правил керування чи експлуатації транспортного засобу). Штраф у цьому випадку становитиме 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (зараз це 1700 грн). За повторне таке правопорушення протягом одного року штраф буде від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів (3400-8500 грн) з позбавленням посвідчення водія на строк від 3 до 6 місяців.

Нагадаємо, у січні 2023 року у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №8369, який також передбачає запровадження штрафів для водіїв, якщо вони взимку їздять на літніх шинах. Але цей проєкт закону народні депутати ще не розглянули навіть у першому читанні, хоча його і включили до порядку денного.

Читайте також  Закарпатець уклав шлюб з хлопцем в Чехії

Законопроєкт №8369 пропонує запровадити не такі високі штрафи, як проєкт закону №11029. Зокрема, законопроєкт №8369 передбачає за експлуатацію автомобілів з шинами не по сезону штраф у розмірі 20 неоподатковуваних доходів громадян. У 2024 році це 340 гривень.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.