Краще сядьте: Кабмін готує нові податки на все – авто, нерухомість, ювелірка, зарплати, військовий збір

Влада вигадала, як поповнити держбюджет мільярдами гривень
Кабмін та народні депутати обговорюють план збільшення доходів бюджету на 0,5% від ВВП, який Україна має подати у рамках програми з МВФ. Цей план передбачає запровадження низки нових податків, пише “ЕП”.

За даними співрозмовників видання, у рамках виконання програми МВФ уряд планує запровадити додаткове оподаткування у вигляді 0,1% військового збору з прибутку підприємств та доходів ФОП, 1,5% – від вартості дорогоцінних металів, 30% – від вартості ювелірних виробів, 10% – від вартості рухомого майна.

Також прораховуються можливості додаткового оподаткування операцій із нерухомістю та запровадження додаткового податку деякі інші операції.

Водночас, навіть запровадження цих нових податків не здатне покрити всі додаткові потреби бюджету, адже загальний фіскальний ефект від них становитиме лише близько 40 млрд грн.

Повідомляється, що зараз потреби сектору оборони становлять понад 400 млрд грн – і це у разі, якщо влада не проводитиме додаткову мобілізацію, а США погодять Україні пакет допомоги, який включатиме пряму бюджетну підтримку.

Для того, щоб зібрати понад 400 млрд грн, зараз розглядається питання підвищення ставок основних податків, а саме ПДВ та військового збору (з доходів фізичних осіб). “Один відсоток ставки ПДВ коштує бюджету 35 млрд грн, а один відсоток військового збору – 27 млрд грн. Ось і рахуйте, як ми можемо покрити наші потреби”, – розповів співрозмовник видання.

Виходячи з такої арифметики, для покриття потреби понад 400 млрд грн владі необхідно підвищити ставки ПДВ та військового збору приблизно на 6-7%.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: