На Прикарпатті затримали підприємця, який переправляв ухилянтів за кордон (Фото). Оновлено

Слідством встановлено, що підприємець — приватний перевізник з Маняви налагодив канал виїзду ухилянтів за кордон. Правоохоронці виявили, що за допомогою правопорушника щонайменше 10 чоловіків незаконно виїхали за межі України. Окрім цього поліцейські спільно зі співробітниками СБУ в Івано-Франківській області задокументували факт вимагання організатором та його спільниками коштів у матері військовозобов’язаного. За процесуального керівництва Івано-Франківської обласої прокуратури обвинувальний акт скеровано до суду.

Поліцейські з’ясували, що підприємець, який займається міжнародними перевезеннями, вносив неправдиві дані в систему «Шлях» та реєстрував своїх «клієнтів», як водіїв автобусів. Завдяки цьому військовозобов’язані чоловіки могли безперешкодно виїхати за кордон. Коштувала така незаконна послуга 6 тисяч доларів США, повідомляє поліція Івано-Франківської області.

Окрім цього поліцейські задокументували факт вимагання організатором коштів у матері військовозобов’язаного. Разом із трьома спільниками-родичами, зловмисник неодноразово телефонував та приїжджав додому до жінки, залякував її, погрожував фізичною розправою над сином, якщо вона не заплатить гроші.

Правоохоронці затримали організатора «на гарячому», коли жінка передала підприємцю 6750 доларів США — це гроші, які незаконно вимагав підприємець з урахуванням надуманих ним же відсотків.

Під час обшуків в організатора та його спільників правоохоронці виявили та вилучили автомобілі, документацію транспортного підприємства, чорнові записи, мобільні телефони з доказами протиправної діяльності.

Організатору слідчі оголосили про підозру за ч. 1, ч. 2, ч. 3 ст. 332 та ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України. Йдеться про незаконне переправлення осіб через державний кордон України та службове підроблення.

Крім того, йому та трьом спільникам ще оголошено про підозру за ч. 4 ст. 189 Кримінального кодексу України. А це — вимагання з погрозою насильства, вчинене за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану.

Читайте також  Підприємець отримав повістку і поїхав до Карпат: він вигадав, як рік уникати мобілізації

За вчинення цих злочинів на фігурантів може очікувати до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.

В Івано-Франківській обласній прокуратурі повідомили, що йдеться про мешканця Богородчанського району, який разом із двома синами та ще одним спільником вимагали у потерпілої 6000 доларів США під приводом повернення неіснуючих боргів. Упродовж 2023 року вони приїздили до жінки додому та погрожували застосуванням насильства щодо її сина, аж доки вона не погодилась передати всю суму із «нарахованими» ними відсотками.

Організатор схеми — підприємець, який мав ліцензію на здійснення міжнародних перевезень, переправляв через держаний кордон військовозобов’язаних під виглядом водіїв. Він вносив неправдиві відомості до інформаційної системи «Шлях», що давало цим «водіям» право на виїзд за межі України.

Під час розслідування встановлено, що таким чином держкордон перетнуло десять осіб. Одним із військовозобов’язаних, який покинув країну у такий спосіб, був син потерпілої у вимаганні. Обвинувачені вимагали, щоб вона «розрахувалась» за послугу.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювали слідчі СУ ГУНП в Івано-Франківській області, оперативний супровід — Управління СБ України в області.
Як встановила СБУ, канал нелегального виїзду чоловіків за кордон налагодив підприємець із Маняви, який займається міжнародними пасажирськими перевезеннями. За допомогою електронного ключа він вносив неправдиві дані у
систему «Шлях», реєструючи своїх «клієнтів» як другого водія автобуса. Це дозволяло чоловікам безперешкодно перетнути прикордонні пункти пропуску.

На свої тіньові послуги ФОП встановив гнучкий «прайс» — незаконний виїзд із поверненням через два місяці коштував 600 євро, а безповоротний виїзд — 6 тисяч доларів. Встановлена організатором схема диференційованої оплати «послуг» дозволяла «клієнтам» обдурити організатора і, заплативши меншу суму, не повернутися в Україну.

СБУ та Національна поліція задокументували вимагання організатором коштів у матері військовозобов’язаного, який не повернувся в обумовлений термін. Правоохоронці затримали організатора «на гарячому», коли жінка передала йому кошти в сумі 6750 доларів.

Читайте також  НА ПРИКАРПАТТІ ПІДПРИЄМЕЦЬ ДАВ ХАБАР ПОЛІЦЕЙСЬКОМУ, АБИ ТОЙ НЕ ВТРУЧАВСЯ В ЙОГО БІЗНЕС

Під час обшуків у зловмисника та його спільників правоохоронці виявили та вилучили:

2 автомобіля;
документацію транспортного підприємства та чорнові записи;
комп’ютерну техніку та мобільні телефони з доказами протиправної діяльності.
Для забезпечення конфіскації майна, передбаченої санкцією інкримінованої зловмисникам статті КК України, накладено арешт на майно фігурантів на суму більше 11 млн 500 грн:

приватний житловий будинок;
дві земельні ділянки;
21 легковий та пасажирський автомобіль, в тому числі ті, що використовувалися для незаконного перевезення військовозобов’язаних через кордон.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.