Українців в Польщі випередили іноземці з іншої країни: хто змістив з першого місця

Білоруси випередили українців у Польщі за приростом в 2023-му. Кількість білорусів зросла на 21,3 тисячі (усього 129,4 тисячі громадян Білорусі). Українців більше на 13,4 тисячі. З 1,128 млн іноземців зареєстрованих у ZUS – 759,4 тис. громадяни України.

В результаті українці втратили першість за приростом іноземців, які сплачують соціальні внески у Польщі, поступившись білорусам. Повідомляє Міграційна платформа EWL. obozrevatel.com

Також торік значно поменшало у Польщі громадян Росії. У 2023 році їх кількість зменшилася на 1017, що забезпечило їм друге місце за відтоком після громадян Грузії. “Зменшення кількості українців у Польщі пояснюється їхнім від’їздом до Німеччини та інших країн Західної Європи, де вищі зарплати та соціальні виплати. Натомість політична ситуація в Білорусі змушує її громадян мігрувати до Польщі”, – твердить директор міжнародної рекрутації Міграційної платформи EWL Марцін Колодзейчик.

Водночас у Польщі росте кількість іноземців з Азії (Індія, Непал, Філіппіни), а також Латинської Америки – найбільше з Колумбії. На 215% за рік зросла кількість зареєстрованих у Польщі громадян Колумбії. Зараз їх у ZUS втричі більше, ніж у 2022 році.

“У зв’язку із зменшенням кількості працюючих у Польщі українців, польські роботодавці з минулого року стали активніше працевлаштовувати громадян Азії та Латинської Америки. Для громадян Індії, Непалу чи Колумбії простіше легалізувати своє перебування та знайти роботу в Польщі, ніж в західних країнах ЄС. Окрім того, Польща приваблює релігійних філіппінців та колумбійців тим, що це також католицька країна”, – пояснює Марцін Колодзейчик.

Також у топ-10 національностей зареєстрованих в Управлінні соціального страхування (ZUS) – громадяни Аргентини, Зімбабве, Перу, Шрі-Ланки, Турменистану, Бангладешу, Гватемали та Венесуели.

Як повідомляв OBOZ.UA, Україна виконала всі зобов’язання щодо задоволення вимог польських протестувальників, які заблокували кордон.

Читайте також  Польща припиняє допомогу українським біженцям

Згодом стало відомо, що Польща хоче змінити “транспортний безвіз” ЄС з Україною, який скасовує необхідність отримання українськими перевізниками дозволів на двосторонні та транзитні перевезення до країн союзу. Для цього вона подасть Єврокомісії свої пропозиції – у межах реалізації угоди з польськими перевізниками, які до 1 березня припинили блокаду кордону з Україною.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.