Українців в Польщі випередили іноземці з іншої країни: хто змістив з першого місця

Білоруси випередили українців у Польщі за приростом в 2023-му. Кількість білорусів зросла на 21,3 тисячі (усього 129,4 тисячі громадян Білорусі). Українців більше на 13,4 тисячі. З 1,128 млн іноземців зареєстрованих у ZUS – 759,4 тис. громадяни України.

В результаті українці втратили першість за приростом іноземців, які сплачують соціальні внески у Польщі, поступившись білорусам. Повідомляє Міграційна платформа EWL. obozrevatel.com

Також торік значно поменшало у Польщі громадян Росії. У 2023 році їх кількість зменшилася на 1017, що забезпечило їм друге місце за відтоком після громадян Грузії. “Зменшення кількості українців у Польщі пояснюється їхнім від’їздом до Німеччини та інших країн Західної Європи, де вищі зарплати та соціальні виплати. Натомість політична ситуація в Білорусі змушує її громадян мігрувати до Польщі”, – твердить директор міжнародної рекрутації Міграційної платформи EWL Марцін Колодзейчик.

Водночас у Польщі росте кількість іноземців з Азії (Індія, Непал, Філіппіни), а також Латинської Америки – найбільше з Колумбії. На 215% за рік зросла кількість зареєстрованих у Польщі громадян Колумбії. Зараз їх у ZUS втричі більше, ніж у 2022 році.

“У зв’язку із зменшенням кількості працюючих у Польщі українців, польські роботодавці з минулого року стали активніше працевлаштовувати громадян Азії та Латинської Америки. Для громадян Індії, Непалу чи Колумбії простіше легалізувати своє перебування та знайти роботу в Польщі, ніж в західних країнах ЄС. Окрім того, Польща приваблює релігійних філіппінців та колумбійців тим, що це також католицька країна”, – пояснює Марцін Колодзейчик.

Також у топ-10 національностей зареєстрованих в Управлінні соціального страхування (ZUS) – громадяни Аргентини, Зімбабве, Перу, Шрі-Ланки, Турменистану, Бангладешу, Гватемали та Венесуели.

Як повідомляв OBOZ.UA, Україна виконала всі зобов’язання щодо задоволення вимог польських протестувальників, які заблокували кордон.

Читайте також  У Лондоні хлопець "приніс в жертву дияволу" двох сестер заради виграшу в лотереї

Згодом стало відомо, що Польща хоче змінити “транспортний безвіз” ЄС з Україною, який скасовує необхідність отримання українськими перевізниками дозволів на двосторонні та транзитні перевезення до країн союзу. Для цього вона подасть Єврокомісії свої пропозиції – у межах реалізації угоди з польськими перевізниками, які до 1 березня припинили блокаду кордону з Україною.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.