Попеpедження для вciх! Хто і кoли може потpапити у базу pозшуку ТЦК. Деталі…

Що треба знати про внесення у базу розшуку ТЦК.

За певних обставин військовозобов’язаних громадян можуть внести у базу розшуку ТЦК.


Втім, іноді цим спекулюють працівники військкоматів чи поліції, заявляючи чоловікам, начебто вони вже перебувають у цих списках.

Про те, що треба знати про внесення військовозобов’язаних у базу розшуку, розповідає РБК-Україна із посиланням на публікацію адвокатського об’єднання «Пані в законі» у Telegram.

Кого і коли можуть вносити у базу розшуку ТЦК

— Зараз багато чоловіків говорять про те, що їх начебто внесли у базу розшуку від ТЦК. Про це їх повідомив дільничий чи ще хтось інший.

Давайте розбиратися, коли і як заповнюють цю базу. Адже навіть війна не є причиною для маніпуляцій почуттями громадян та необізнаністю у деяких питаннях, щоб змусити їх до явки у військкомат.

Це не припустимо зі сторони держави, – каже адвокат Кристина Очкур.

За її словами, поняття розшуку можна застосовувати тільки для осіб, які вчинили кримінальне правопорушення.

— Зверніть увагу, що порушення правил військового обліку – це стаття 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

А це не кримінальне правопорушення. Тобто у вас має бути порушення статті 335 чи 337 Кримінального кодексу. Це статті, які говорять про ухилення від мобілізації.

І у такому випадку проти вас має бути відкрите кримінальне провадження, – додає юрист.

У цьому кримінальному провадженні військовозобов’язаний має бути у статусі підозрюваного. Розшук оголошується за ухвалою суду або постановою слідчого чи прокурора. На сервісі МВС можна перевірити, чи не перебуваєте ви у розшуку.

— Там можна подивитись, які бувають підстави для розшуку, якщо ви у ньому знаходитесь, і який саме орган вас розшукує, – пояснює Очкур.

Читайте також  Чи можуть вручати повістки українцям в Польщі: в ЦПД спростували російські фейки

При цьому вона зазначає, якщо дільничий говорить військовозобов’язаному про те, що його начебто внесли у базу розшуку, то він має назвати номер кримінального провадження чи дати посилання на постанову про розшук цієї особи.

— Хочу вам одразу сказати, що якщо вам запхали повістку у двері, а потім розказують про те, що ви у розшуку – то не страшно.

Але якщо ви пройшли ВЛК, наприклад, отримували мобілізаційне відрядження на відправку і не з’явились, тоді вас дійсно можуть внести у базу і це реальний розшук, а не той, яким вас лякають, – каже Очкур.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.