Українцям готують масштабну індексацію пенсій: коли і на скільки збільшать

З 1 березня в Україні проведуть індексацію пенсій. Розмір підвищення становитиме 13%, проте не всіх пенсіонерів чекає таке збільшення.

“Апостроф” розповідає про чергову індексацію пенсій, яку передбачено Законом України “Про Державний бюджет на 2024 рік”.

Підвищення пенсій відбудеться не для всіх: збільшиться так звана “гола” пенсію без всіх можливих надбавок. Якщо вже зараз ви отримуєте надбавки розміром у 13% чи більше, індексація може вас не зачепити. У деяких випадках індексація може бути меншою за 13%, також вона не зачепить тих, хто вийшов на пенсію впродовж останніх кількох років.

Якщо розмір вашої пенсії становить 2500 грн, то після індексації ви зможете отримувати вже 2925 грн. Якщо з такою пенсією за формулою вам вже виповнилось 65 років і ви виконали вимоги щодо стажу, то розмір пенсії складе 2840 грн (40% мінімальної зарплати). У такому разі ваша фактична пенсія зросте не на 13%, а всього на 3,9%.

Далеко не всі українці на заслуженому відпочинку отримують підвищення на обіцяні 13%, тому що доплати (за вік, за стаж) не враховують під час індексації. Проте в деяких випадках уряд встановлює мінімальний рівень підвищення пенсії, це може бути 100 грн.

Видатки на 2024-й заплановано в розмірі 893,5 млрд грн., у минулому році вони становили 746,3 млрд грн.

Варто зауважити, що всі зарплати бюджетників та індексація пенсій залежать від зовнішньої допомоги. Після початку повномасштабної війни Україна зіткнулась із масштабною бюджетною кризою. Кошти, які платять українці в бюджет (податки та збори), витрачаються на забезпечення потреб армії. Інші видатки фінансуються за рахунок партнерів (як держав, так і фінансових організацій).

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.