Переломний момент: Україна знайшла спосіб закрити небо від російських ракет

Під час ракетної атаки 23 січня Повітряні сили змогли нейтралізувати два десятки російських ракет не засобами ППО, а РЕБ.

Про це йдеться в матеріалу BBC.

Хоч результат збиття ракет виглядав як не надто високим, Сили протиповітряної оборони знищили сім крилатих і одну авіаційну ракету. Однак, ще близько 20 російських ракет “не досягли своїх цілей” – внаслідок радіоелектронної боротьби.

“На понад 20 був вплив засобів РЕБ безпосередньо. А також, як вже зазначалось, є і неякісні, можливо, ракети, які можуть просто не долітати до своїх цілей і падати в полі”, – пояснив речник командування ПС Юрій Ігнат.

У матеріалі наголошують, що це вперше Україна публічно заявила про такий вдалий спосіб протидії російським ракетам.

“Це якісно новий підхід в боротьбі з ворогом, який полягає в тому, щоб не витрачати дорогі ракети зенітно-ракетних комплексів, а застосовувати РЕБ. Це тепер дає змогу впливати не лише на “Шахеди”, але й на ракети”, – зазначив колишній заступник начальника генштабу ЗСУ з питань ППО, генерал Ігор Романенко.

Радіоелектронна боротьба має широкий спектр застосування і полягає в тому, щоб за допомогою електромагнітного випромінювання та радіосигналів вплинути на пристрої противника. Завдання РЕБ не лише виявити, придушити ці пристрої, але й захистити власні війська.

У статті також згадують про загальнодержавну систему РЕБ “Покрова”. За декілька днів після обстрілу 13 січня начальник управління РЕБ генштабу ЗСУ, полковник Андрій Стариков заявив, що “Покрова” вже працює. Хоча і не відповів на пряме питання, чи покриває вона дійсно всю територію країни.

“Система є передовою в світі, такої ні в кого нема. Вона може здійснювати вплив на наведення крилатих ракет і частково – на БПЛА “Шахед”, – заявив полковник ЗСУ.

Читайте також  У Франківську закривають всі ринки до кінця карантину

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.