Вже з 1 лютого: цього чекали тисячі військових та їхні сім’ї, що зміниться

З першого дня повномасштабного вторгнення росії в Україні встановлено воєнний стан, а також оголошено загальну мобілізацію. У період воєнного стану, починаючи з 1 лютого 2024 року, військовослужбовці не мають можливості вийти зі складу військ за власним бажанням, незалежно від призову чи характеру служби. Чи будуть змінені умови демобілізації, залишається питанням, пише nv.ua.

 

Умови служби під час воєнного стану регулюються Законом України “Про військовий обов’язок і військову службу”. У період воєнного стану строк служби не обмежений, і звільнення можливе лише за рішенням глави держави. Однак існують підстави для звільнення з огляду на стан здоров’я, сімейні обставини, досягнення граничного віку або внаслідок вироку суду.

На фоні великої війни, що триває вже майже два роки, було виявлено, що деякі положення закону про воєнний стан, прийняті в 90-х роках, потребують оновлення. Тому Верховна Рада внесла зміни до законодавства про оборону та захист країни, зокрема, стосовно термінів служби військовослужбовців під час воєнного стану.

Останні зміни до закону передбачають, що військовослужбовці, які отримали фахову військову освіту, мають встановлений строк служби не менше 5 років. До цього моменту, ці військовослужбовці могли служити від 24 до 60 місяців, залежно від місця призначення.

Терміни служби для різних рангів військовослужбовців визначаються в залежності від різних умов, таких як освіта та вид служби. Зокрема, рядові зобов’язані служити до 12 місяців, контрактники — від 3 до 5 років, а особи з фаховою військовою освітою — не менше 5 років.

У воєнний час умови служби можуть змінюватися, відповідно до потреб оборони та рішень влади.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.