Уряд скасував мораторій на припинення комунальних послуг боржникам: до чого мають бути готові українці

Мораторій на припинення комунальних послуг боржникам, який мав діяти в Україні до закінчення війни, скасовано. Тепер українцям, що мають борги за комуналку, можуть відключати послугу, за яку вони заборгували, а також нараховувати пеню на розмір заборгованості.

Такі зміни містить у собі урядова постанова № 1405, яка була прийнята 29 грудня 2023 року.

Таким чином, заборона на припинення постачання комунальних послуг боржникам, яка діяла в Україні з 5 березня 2022 року, перестала існувати.

Нагадаємо, що тоді уряд ухвалив постанову, яка містила такі заборони:

на стягнення пені і штрафів за заборговану комуналку;
на припинення постачання комунальних послуг боржникам;
на підвищення тарифів на газ і тепло для населення.
Так от, тепер перші два пункти перестали діяти. Отже тепер громадянам, які заборгували за комуналку, сповна нараховуватимуть пеню і штрафи за невчасну та неповну сплату. Крім того, дозволять припиняти постачання комунальних послуг боржникам.

Можна припустити, що “відрізати” теплопостачання або газ доволі непросто з технічної точки зору. А от світла можна позбавити без проблем що, очевидно, і робитимуть у першу чергу. Із боржниками за воду також розправитися буде просто. Там уже багато років поспіль комунальники застосовують дуже дієвий спосіб: перекривають боржнику каналізацію. Навіть найстійкіші здаються максимум за тиждень: позичають гроші у друзів, беруть кредит, закладають душу дияволу, але борг сплачують.

Що стосується мораторію на підвищення тарифів за комунальні послуги, то це, очевидно, буде наступним кроком. З електрикою взагалі проблем не буде, адже на неї мораторію немає. А що стосується газу, то в уряді вже зараз обережно натякають, що купувати газ за теперішнім тарифом – недозволена розкіш. Вона буде доступна, очевидно, до травня. А далі доведеться його підвищувати.

Читайте також  Галабала запропонувала доповнити мораторій на російськомовний продукт діячами, які підтримують пропутінську політику

Тут слід зауважити, що всі ці підвищення і скасування – не особиста забаганка нашого уряду, а м’яка вимога МВФ, який дає нам кредити в обмін на поступки з нашого боку. Звісно, ми можемо не виконувати умови МВФ, але тоді й кредиту нам не дадуть. Навіть під 7 відсотків. А в нас – війна, і грошей на зарплати та пенсії немає. Отже, доводиться брати в борг.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.