Чи мобілізують вязнів для війни з окупантами: в Раді розповіли про нову ідею

У Верховній Раді заговорили про мобілізацію ув’язнених.

У Верховній Раді запропонували мобілізовувати ув’язнених.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила народна депутатка Мар’яна Безугла, яка нещодавно викликала багато бурхливих дискусій через заяви про українок в Європі та загалом про мобілізацію жінок. tsn.ua

Цього разу Безугла заявила, що, ймовірно, на війну можуть відправити ув’язнених — після того, якщо буде прийнятий відповідний законопроєкт.

“В законопроєкт додано можливість мобілізації увʼязнених та судимих. Розподіл в підрозділ — за згодою командира. Також розробляється варіант підрозділів із тих, хто відмовляються виконувати завдання в складі звичайного лінійного батальйону, наприклад. Ці підрозділи можуть виконувати особливі завдання від бойових до інженерних тощо. Пишіть пропозиції, ідеї в коментарях”, – написала в соцмережі Безугла.

На питання ТСН.ua про те, чи випустять на свободу воювати таким чином і засуджених до довічного позбавлення волі, Мар’яна Безугла відповіла нам так:

“Поки що це опрацьовується. Неможливо (мобілізувати — Ред.) тих, хто засуджений за держзраду”, — розповіла нам Безугла.

За її словами, не виключається можливість мобілізовувати тих, хто скоїв нетяжкі, або навіть деякі тяжкі злочини.

“Це опрацьовується”, — додала Безугла.

Колишній голова Державної пенітенціарної служби України, юрист Сергій Старенький каже, що, звісно, засуджені можуть принести певну користь, але є нюанси.

“З одного боку, та кількість чоловіків, яка відбуває покарання, можливо, могла б принести деяку користь і на фронті в якості військовослужбовців, — каже Сергій Старенький. – Але в даному контексті треба розуміти плюса та мінуси всього цього”.

За його словами, в Україні зараз приблизно 65 тисяч ув’язнених в колоніях та слідчих ізоляторах:

“З них приблизно 20 тисяч — це ті особи, які не засуджені та відносно яких проводяться розслідування. Тобто ув’язнених – близько 40 тисяч. З них 4-5 тисяч — це жінки, неповнолітні, особи похилого віку. Крім них є велика кількість в’язнів, які хворіють, мають інфекційні захворювання, які передаються від однієї до іншої людини. Тобто мобілізувати можно 5 тис. — 1010 тис. ув’язнених. Я пропоную розглянути іншу можливість того, щоб ці люди були корисні для фронту. Я пропоную організувати держзамовлення для цих колоній. Ув’язнені можуть виробляти ті ж лопати для ЗСУ. Користі від людей, які відбувають покарання, буде в цьому випадку більше”.

Читайте також  Зменшення віку мобілізації і скасування обмежено придатних: нардеп розповіла, який закон готують українцям

В коментарі для ТСН.ua Сергій Старенький уточнив, що в Україні зараз відбувають покарання близько двох тисяч осіб, засуджених до довічного позбавлення волі. Більше тисячі осіб засуджені за вбивство двох або більше людей.

“Кожен з них підпише що завгодно, аби вийти на свободу. Гарантувати, що він буде воювати….Тим паче у нього буде в руках зброя”, — попереджає Старенький.

Та додає, що на тюремному виробництві ув’язнені здатні виробляти навіть запчастини до танків і тому є вдали приклади.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.