Зменшення віку мобілізації і скасування обмежено придатних: нардеп розповіла, який закон готують українцям

У Верховній Раді готують законопроект щодо посилення мобілізації, рекрутингу та проходження служби в Україні, який передбачає службу держслужбовців, жінок, зменшення призовного віку тощо.

Про це повідомила нардеп від “Слуги народу” Мар’яна Безугла.

У новому законопроекті передбачається зменшення призовного віку по мобілізації з 27 років до 25-ти.

Відстрочку та право на звільнення матимуть всі особи з інвалідністю та ті, хто мають троє і більше дітей. Якщо двоє військовослужбовців мають дитину, тоді чоловік або жінка має відстрочку і на звільнення. Тобто, якщо жінка вирішує піти на військову службу, то чоловік таким чином може отримати відстрочку, – пояснила нардеп.

Також, якщо у сім’ї є неповнолітня особа з інвалідністю. Якщо повнолітня недієздатна дитина з інвалідністю /дружина або чоловік/ батьки дружини або чоловіка 1-2 групи. При цьому особа з інвалідністю сама обиратиме, кому дати відстрочку.

Опікуни, особи з інвалідністю 1-3 груп, яка визнана в судовому порядку недієздатною та вагітні жінки та жінки в декреті.

Виключно чинні нардепи й обрання депутатом є підставою для звільнення.

Жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час АТО або повномасштабної агресії проти України.

Здобувачі послідовної вищої освіти, яким до 30 років, науковці з вченими званням, викладачі на повній ставці матимуть відстрочку, але не підставу для звільнення.

Не підлягають мобілізації 6 місяців протягом звільнення: строковики й мобілізовані та звільнені.

Підлягають мобілізації за бажанням: особи з інвалідністю, особи, звільнені з полону.

Підставу для звільнення можуть отримати колишні полонені, генерали за рішенням військового керівництва, укладачі короткострокового контракту під час мобілізації (громадяни віком 18-25 років). Також опрацьовується ця можливість для тих, хто прослужив 36 місяців під час дії воєнного стану.

Читайте також  Масована ракетна атака по заходу України: експерти назвали причини і можливі цілі

Скасовується право на відстрочку у поліцейських, БЕБ та пенітенціарної служби. Окрім того, скасовується строкова служба, а всі звільнені строковики з 25 років переходять в мобілізаційний ресурс.

Місцеві державні органи та адміністрації будуть зобов’язані сприяти мобілізації. Мобілізація транспортних засобів розширюється на всіх, крім фізичних осіб.

Під час дії воєнного стану ухилянтів обмежать у правах. Для цього посилять участь національної поліції.

Військовозобовʼязані громадяни будуть повинні надати дані про місце проживання роботодавцю, пройти медогляд та самостійно з’явитися в ЦНАП /ТЦКСП для уточнення даних. Також громадяни будуть вимушені постійно носити з собою військово-обліковий документ.

Мобілізований під час підготовки — “рекрут”, який отримуватиме менше грошове забезпечення. Будуть визначатися його можливості, фізична спроможність та фактична придатність. Повністю прибирається можливість відправити такого громадянина непідготовленим на фронт. Якщо рекрут не проходить етап підготовки, його звільнять без додаткових витрат для держави.

Окрім того, як пояснила Мар’яна Безугла, з закону зникне категорія “обмежено придатний”, тобто залишаються тільки “придатні” чи “непридатні”.

Повістки, окрім ТЦК СП, можуть вручатися за місцем проживання, за місцем роботи та в громадських місцях представниками військкоматів та поліцейськими.

Жінки стають на військовий облік у порядку обліку, який визначається Міноборони та проходять базову загальновійськову підготовку. Під час дії воєнного стану залучаються до проходження військової служби. але на бойові посади – тільки добровільно.

Звільняються від проходження базової військового вишколу, крім загальних підстав, у зв’язку із вагітністю та у зв’язку з доглядом за дитиною. Також ще доопрацьовується можлива мобілізація держслужбовців.

Як наголосила Мар’яна Безугла, військові подали до парламенту дуже жорсткі норми, нардепи ж опрацьовують реалістичну модель, яку можна втілити у життя.

Читайте також  "Був надзвичайно талановитим і дуже веселим": на війні загинув митець Ігор Ригель

Нагадаємо, що зміни в українському законодавстві щодо мобілізації, над якими зараз працюють у Верховній Раді, можуть передбачати відстрочку від проходження служби для людей з третьою групою інвалідності.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.