Призвуть студентів і обмежено придатних, поліція шукатиме чоловіків із цими ознаками

У проєкті нового закону про мобілізацію депутати планують зробити місцеву владу та поліцію повноцінними учасниками процесу, прибрати “бронь” у людей, що вчаться на другу вищу, та впровадити у ТЦК ротації.

Як інформує “НВ”, у Верховній Раді готують зміни до законів щодо процесу мобілізації в Україні, заради чого розробляють великий проєкт, який регулюватиме питання, пов’язані з призовниками, військовозобов’язаними та військовослужбовцями.

Тема мобілізації в Україні з кожним днем стає все більше актуальною, адже проблема нестачі людей у війську є.

Серед проблемних місць експерти виділяють, зокрема, комплектацію за принципом кількості, а не якості, вік та стан здоров’я військових, а також необхідність проведення ротації.

З огляду на це міжфракційна депутатська група, яка колись була створена для перерозподілу фінансування грошових виплат для Сил безпеки і оборони, напрацьовує зміни у процес мобілізації.

Журналісти отримали робочий варіант законопроєкту про мобілізацію від одного з представників комітету ВР з питань нацоборони та розвідки.

Зокрема, документом передбачено:

люди, які навчаються за денною або дуальною формами і здобувають другу вищу освіту, мають право на відстрочку до завершення навчального року з дня набрання чинності закону;

у період дії воєнного стану громадяни України віком від 18 до 60 років, які перебувають на військовому обліку або зняті з нього, зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує особу. Вони мають пред’являти їх на вимогу уповноваженого представника районного (міського) ТЦК або поліцейського.

Окрім того, згідно із законопроєктом, призовники, військовозобов’язані та резервісти мають повідомляти органи, де вони перебувають на військовому обліку, не лише про зміну сімейного стану, стану здоров’я, адреси місця проживання, роботи чи посади, а й про зміну номерів засобів зв’язку та адреси електронної пошти у 7-денний строк.

Читайте також  Всі ці роки не знали мами: з’явилася інформація про дітей yбитoї в Італії українки

До того ж передбачено, що у період проведення мобілізації та/або протягом дії воєнного стану призовники, військовозобов’язані та резервісти, які покинули своє місце проживання, зобов’язані протягом 7 днів з дати взяття на облік внутрішньо переміщеної особи стати на військовий облік у ТЦК за місцем перебування на обліку ВПО.

Ось ще кілька ключових змін, які пропонують впровадити депутати:

військові, що призвані на службу по мобілізації, на особливий період та мають військово-облікову спеціальність за інженерним напрямком, мають призначатися на посади виключно до набутої освіти та спеціальності;

військові, які беруть безпосередню участь у відсічі збройної агресії проти України, підлягають ротації для відпочинку та відновлення боєздатності не пізніше ніж через три місяці безперервної участі;

військові строкової служби звільняються з військової служби у запас у термін, що не перевищує шість місяців, з дня набрання чинності закону;

військові, які проходять службу на посадах в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, мають переміщуватися на інші посади до військових частин через три місяці служби в ТЦК. Повторне призначення до ТЦК можливе у порядку просування по службі, але не раніше ніж через три роки;

громадяни, яких визнали обмежено придатними до військової служби до набрання чинності закону, підлягають повторному медичному обстеженню протягом шести місяців з дня набрання чинності закону.

Законопроєкт також регулює норми про надання відпустки. Зокрема, після звільнення з полону військовому має надаватися додаткова відпустка із збереженням грошового забезпечення тривалістю 90 календарних днів без поділу на частини.

Окрім того, така ж додаткова відпустка має надаватися військовим, які після введення воєнного стану проходили протягом 24 місяців безперервну військову службу, брали безпосередню участь у бойових діях не менше 12 місяців та виявили бажання для подальшого проходження військової служби.

Читайте також  У Кремлі вже готують план відступу: тарологиня спрогнозувала, коли закінчиться війна в Україні

Цей проєкт закону також регулює питання звільнення з військової служби. Зокрема, ним дозволяється звільнення зі служби у зв’язку зі звільненням з полону (якщо військовий не захотів продовжувати службу), а також за власним бажанням — для військових із числа іноземців та осіб без громадянства, які проходять службу за контрактом у ЗСУ, Державній спеціальній службі транспорту чи Нацгвардії України.

До того ж законопроєкт пропонує розширити повноваження виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у сфері оборони. До їхніх обов’язків хочуть додати, зокрема:

забезпечення організації призову громадян на військову службу за призовом осіб офіцерського складу та альтернативну (невійськову) службу, підготовки молоді до військової служби;

забезпечення на території відповідних населених пунктів ведення персонально-первинного військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, забезпечення бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час;

організація та участь у здійсненні заходів, пов’язаних з підготовкою і виконанням завдань територіальної оборони, на відповідній території;

забезпечення планування та проведення мобілізаційної підготовки, заходів мобілізації та демобілізації на території відповідних населених пунктів.

Окрім того, органи та підрозділи, що входять до системи поліції, мають брати участь у здійсненні заходів щодо оповіщення військовозобов’язаних та резервістів спільно з представниками ТЦК, а також здійснювати адміністративне затримання та доставлення до цих центрів та органів призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які вчинили адміністративні правопорушення.

Законопроєктом пропонується встановити ще одне нововведення: на кожного призовника, військовозобов’язаного та резервіста має формуватися Сертифікат захисника України, який відображається через Єдиний державний вебпортал електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія.

Водночас у законопроєкті немає положення щодо зменшення граничного віку перебування призовників на військовому обліку з 27 до 25 років.

Читайте також  Кому з українців уріжуть пенсії 2024 року: стали відомі категорії

Цей закон у разі його ухвалення має набрати чинності через місяць з дня, наступного за днем його опублікування.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.