Акторка Вітовська засудила Фаріон і підтримала російськомовних військових: їм нема коли сідати за підручники

Українська артистка театру та кіно Ірма Вітовська розкритикувала погляди мовознавиці Ірини Фаріон щодо російськомовних військових. Вона вважає, що у воїнів є важливіша справа – захищати країну, а не сідати за підручники. Українською вони почнуть спілкуватися вже після повернення додому.

Акторка вважає, що мова – це передусім питання тилу. А військові вже після перемоги зможуть асимілюватися з українцями, поділилася своєю думкою Вітовська під час інтерв’ю Аліні Доротюк у її проєкті “На часі”.

За словами знаменитості, самі ж воїни з радістю хотіли би повернутися до вже українськомовної країни: “Коли ми говорили з військовими, всі, кого я опитувала і знаю, всі за те, щоб повернутися в українськомовний простір. Тому мова – це питання тилу: швидко робити ту країну, за яку борються наші військові”.

Навпаки не може бути. Тому що, коли питають про російськомовність у цивільних, вони переводять стрілки на військових, адже ті спілкуються російською. Це просто відмазка, вважає Вітовська.

“От я не погоджуюся з позицією Фаріон. Військові воюють за Україну, і їм нема коли в цей час сідати за підручники”, – говорить акторка.

Питання мови стоїть нині дуже гостро. Адже вона – це передусім самоідентифікація. Для Ірми Вітовської це справа безпеки: “Ви знаєте мою позицію: мова – це безпека. Російська для нас є образливою, ми не відчуваємо себе у своїй хаті. Так, нам хотілося б пройти швидше українізацію, але подивіться на опір сходу та півдня, які відповіли, що вони українці, незважаючи на російськомовність. Вони ще не пройшли шлях, щоб українізуватися, але вже на шляху”.

Акторка вважає, що однією з причин повномасштабного вторгнення є мова, адже росіяни добре зрозуміли, що “у нас почала зростати українська ідентичність”, і тому швидко втрутилися в процес.

Читайте також  “Не потрібна українська”: у Верховній Раді вимагають зробити російську мову офіційною, перші деталі

 

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.