Студенти зможуть виїжджати на навчання за кордон: Зеленський доручив зняти частину обмежень

Володимир Зеленський зустрівся зі студентами та викладачами Маріупольського державного університету, який відновив роботу на базі одного з київських вишів у квітні 2022 року. Президент України зробив заяву про виїзд претендентів на здобуття вищої освіти за кордон.

Студенти зможуть виїжджати на навчання за кордон: Зеленський доручив зняти частину обмежень – today.ua
У глави держави поцікавилися можливістю спростити процедуру виїзду студентів за кордон на навчання та стажування. Зеленський дав доручення Міністерству освіти та науки детально опрацювати це питання.

“Окремі програми, за якими люди немобілізаційного віку, вчені для розвитку чи отримання знань, які потрібні Україні… Я вважаю, що Міністерство має опрацювати та дати вам можливість принести ці знання до України”, – зазначив український лідер.

Міністр освіти та науки Оксен Лісовий повідомив, що його відомство за дорученням Володимира Зеленського шукає вирішення проблеми виїзду за кордон студентів немобілізаційного віку у межах академічної мобільності.

“Завдання нашої команди – створити всі умови для якісного розвитку вищої освіти та нових можливостей для студентів. Наразі ми вже ініціювали низку рішень, щоб наблизити українську систему вищої освіти до європейських стандартів та надати більше свободи студентам”, – зазначив чиновник.

Як відомо, в Україні продовжено військовий стан та мобілізацію до 14 лютого 2024 року. З початку повномасштабної війни чоловікам призовного віку заборонено залишати територію країни.

Студенти, які навчаються за кордоном, спочатку мали право виїзду. Однак на цьому фоні виникло багато зловживань – багато українців пред’являли фейкові довідки про навчання, щоб уникнути мобілізації. Тому з вересня 2022 року заборона поширилася і на них.

Студенти зможуть виїжджати на навчання за кордон: Зеленський доручив зняти частину обмежень

Читайте також  "Черга на кордоні стане платною?": На кордоні з Польщею на пунктах пропуску запустять е-чергу

Нагадаємо, що Верховна Рада у травні ухвалила закон про зниження мобілізаційного віку з 27 до 25 років. Володимир Зеленський поки що не підписав його. Таким чином, якщо всі зміни у законодавстві будуть враховані, чоловікам до 25-річного віку можуть зробити послаблення – і вони зможуть виїжджати за кордон для навчання у закордонних вишах.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.