Вона тебе не дочекалася: з’явилася важлива інформація про звільнення мобілізованих

Гарантії зайнятості мобілізованих працівників
Наразі зберігається посада та робота мобілізованих працівників, як це передбачено статтею 119 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), зокрема в частині третій.

Про це йдеться в матеріалі buhgalter.com.ua.

Єдиний випадок, коли роботодавець може звільнити мобілізованого працівника, це при ліквідації підприємства. Ліквідація підприємства є підставою для звільнення, включаючи мобілізованих працівників (пункт 1 частини 1 статті 40 КЗпП).

Законодавство не зобов’язує роботодавця знову працевлаштовувати таких мобілізованих працівників. Однак він зобов’язаний забезпечити інші гарантії, які передбачені трудовим законодавством для випадків звільнення працівників у зв’язку з ліквідацією (наприклад, повідомлення працівникам про вивільнення за два місяці, надання інформації до територіальних органів Державної служби зайнятості України про заплановане масове вивільнення і т.д.).

Чи можна звільнити мобілізованого працівника за його бажанням або за угодою сторін? Якщо працівник подав письмову заяву про бажання бути звільненим, то так, його можна звільнити.

Це відповідає статті 38 КЗпП. Однак для цього потрібно мати письмову заяву. Навіть якщо працівник міг надіслати вам заяву про звільнення через Viber або іншим способом, важливо мати документ, який підтверджує його власне бажання. Це має бути рішення самого працівника, а не викликане тиском чи маніпуляціями. Якщо ви отримали від нього таку заяву, тоді можете його звільнити за статтею 38 КЗпП.

Чи можна звільнити мобілізованого працівника за угодою сторін згідно з пунктом 1 статті 36 КЗпП? Так, це можливо. Проте ініціатива для цього повинна йти саме від мобілізованого працівника. З цієї причини, на мою думку, краще уникати звільнення за пунктом 1 статті 36 КЗпП мобілізованого працівника. Якщо мова йде про його власне бажання, то найкраще звільнити його за статтею 38 КЗпП.

Читайте також  Водіям готують нові штрафи до 8500 грн: за що хочуть карати

Дата звільнення за наявності строкового трудового договору з мобілізованим працівником

Щодо строкового трудового договору з мобілізованим працівником, який закінчується сьогодні, і працівник продовжує військову службу. Його не можна звільнити сьогодні за пунктом 2 статті 36 КЗпП, оскільки згідно з КЗпП він стає безстроковим автоматично з завтрашнього дня після закінчення строку.

Судова практика підтверджує, що звільнення працівника, який має строковий трудовий договір та виконує військову службу, можливе тільки після закінчення військової служби, після демобілізації (рішення Верховного суду України у справі №813/782/17 від 13.06.2018 року та інші судові рішення).

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.