Вибрати Вища освіта за два роки, а заочну форму скасовують: як зміниться вища освіта після масштабної реформи

Вища освіта за два роки, а заочну форму скасовують: як зміниться вища освіта після масштабної реформи.

Інформує Всеосвіта.

Реформа освіти в Україні дійшла не тільки до шкіл, а ще й до університетів. Невдовзі у ВНЗ зникне заочна форма навчання, а вечірню чекають трансформації. Розберімося, що не так.

У Міносвіти остаточно визначилися: заочної форми навчання у ВНЗ не буде. Головна причина — те, що такий спосіб навчання не конкурує з іншими формами та є застарілим, особливо на фоні дистанційної освіти.
Заочка — навчання з радянським слідом
Головна причина, на думку МОН, це суть самої заочної освіти — просто отримання «корочки», тобто, диплома про вищу освіту, без розуміння суті самого навчання. Адже заочна форма відвідування передбачає лише самостійне вивчення матеріалу та проходження іспитів, що не можна назвати якісною освітою.

Проте, такий спосіб «підвищення кваліфікації» був дуже зручний при срср, адже це давало змогу відправити працівника на навчання без відриву від роботи. У результаті: сумнівні знання, неякісна підготовка і все це, на думку сучасників, «ховається за корочкою».

Дистанційне навчання замість заочного чи вечірнього. Україні потрібні освічені громадяни, тому відмовляємося від заочки з 2024 року. Заочна форма навчання — радянський рудимент освіти. Дистанційне навчання показало себе ефективніше, ніж купування дипломів та освіта «для галочки», – написав міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.


То що ж зроблять з заочкою: яку альтернативу пропонує Міносвіти?
Заступник міністра освіти та науки Михайло Винницький повідомив, що зараз що у Верховну Раду України було подано відповідний законопроєкт про скасування заочної та вечірньої форми навчання вже з наступного, 2024 року. Однак вже за кілька днів з проєкту викреслили пункт про скасування обох форм навчання й відкликали попередній законопроєкт.

У нас на черзі наступний законопроєкт, який має йти як урядовий, де ми пропонуємо насправді все ж відмовитися від заочної форми навчання і повністю замінити дистанційною формою, і так само гнучкою формою денної форми, так звана індивідуальна траєкторія, — поділився чиновник.

Тепер Рада чекає нового рішення від Міносвіти та Кабінету міністрів.
Що ще змінить законопроєкт про вищу освіту?
До речі, окрім скасування заочної форми навчання, нова пропозиція для Кабміну, про яку розповів Федорів, містить ще багато цікавого:

  • Дистанційна освіта — у фокусі уваги. За час пандемії коронавірусу та повномасштабної війни, віддалений спосіб освіти показав себе досить результативно, вважає Федорів. Саме тому замість застарілих форм навчання пропонують зосередитись саме на цьому способі отримання знань.
  • Студенти контрактної форми зможуть регулювати термін навчання. Вони зможуть завершити бакалаврат за три роки замість чотирьох, або ж навпаки — збільшити термін отримання знань, якщо їм потрібно більше часу для поглиблення у дисципліни.
  • Перший та другий курси — ознайомчі. Федорів наголосив, що у 17 років обрати фах на все життя дуже складно, тому для студентів буде можливість більш детально познайомитись з тими галузями, які їм цікаві. Для цього 1–2 вони будуть відвідувати лекції зі спільних предметів, а далі зможуть отримати конкретну спеціальність.
  • Студенти зможуть легко обрати спосіб навчання. Процес переходу на денну, дистанційну чи дуальну форму освіти буде полегшено та виключена зайва бюрократія. Це допоможе студентам самостійно обирати актуальний для них спосіб.
  • Молодших бакалаврів більше не буде. Такий освітній ступінь мали ті студенти, хто пройшов короткий цикл вищої освіти або ж здобув передвищу освіту за професійною програмою.
Читайте також  Понад 40% дітей в Україні не можуть відвідувати дитячі садки, – Новосад

Заочка рятує від мобілізації? Розвінчуємо фейк
Після того, як дискусія навколо скасування заочної та вечірньої форми навчання вийшла на публічний рівень, у соцмережах почали обговорювати, що така форма відвідування університету «захищає ухилянтів» від повісток до ТЦК.

Проте, мусимо зауважити, що ця інформація є неправдивою. Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено перелік осіб, які не підлягають призову під час мобілізації. Так, згідно зі статтею 23, призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають: здобувачі професійної (професійно-технічної), професійної вищої та вищої освіти, асистенти-стажери, аспіранти та докторанти. При цьому, враховується лише денна та дуальна форма навчання, адже заочникам для складання сесії можуть надати спеціальну відпустку.
А чи є заочка в університетах Європи?
У будь-яких реформах цікаво подивитися за закордонний досвід, особливо зважаючи на те, що українську освіту змінюють ближче до стандартів ЄС. То ж, дізнаємось разом!

  • Німеччина: заочка є, але в окремих університетахУ Німеччині до організації заочної форми навчання підійшли, як і до будь-якого процесу, ґрунтовно. Для цього при університетах організовується окремий факультет (а іноді — це окремий заочний ВНЗ), де вартість навчання нижче, ніж на денній формі.
  • Польща: усе для зручності студентівОкрім денної форми навчання, в Польщі також є часткова (нестаціонарна), коли час навчання збільшується. Відвідування при цьому може бути нерегулярним. Заочна форма також є, але заняття проводяться кожного тижня або в вихідний день, або в будній та суворо контролюються. Причина — у якості отриманих заочниками знань.
  • Франція: з освітою все суворо!Францію можна назвати однією з засновниць вищої освіти, адже слава Сорбонни та медичного університету Монпельє йде по усьому світу. Навчання розподіляється на три цикли, де перші два етапи є вступними до спеціальності. Щоб перейти з рівня на рівень, потрібно скласти декілька важливих іспитів та набрати вище 70 балів. Освіта є лише денна та дистанційна (яку ввели через коронавірус, раніше такої альтернативи у студентів не було). Заочної форми взагалі немає, адже уряд Франції суворо контролює якість знань, отриманих в університетах країни.
Читайте також  Школярам та їхнім батькам приготуватися: терміни канікул хочуть змінити

У найближчі роки система освіти в Україні зазнає кардинальних змін, особливо зміняться школи. Старших класів, якими ми їх звикли бачити, вже не буде — дітям дозволять самостійно обирати предмети для навчання.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.