Це відбувається раз на 120 років: наступне цвітіння бамбука обернеться катастрофою

Хенон є різновидом бамбука, який цвіте всього лише раз на 120 років, що привертає увагу ботаніків.

Цей унікальний цикл подій багато років ускладнював дослідження через рідкість можливості його вивчення. Однак останні відкриття вселяють занепокоєння вченим, що передбачає можливі катастрофічні наслідки наступного цвітіння, пише “IFLScience”.

Останнє масштабне цвітіння хенону відзначено 1908 року, а часткове спостерігалося між 1903 і 1912 роками. Прогнозується, що наступне масштабне цвітіння має відбутися у 2028 році. У 2020 році дослідники помітили, що деякі рослини почали цвісти раніше терміну, надавши вченим унікальну можливість вивчити відновлювальні процеси. Однак ці спостереження призвели до невтішного висновку, що наступне велике цвітіння може становити загрозу для продукції бамбука та навколишнього середовища.

Дослідження, проведене вченими з Університету Хіросіми, виявило, що квітучі рослини не виробляють життєздатного насіння, необхідного для проростання. Рослини перестають відновлюватись після цвітіння, і протягом трьох років не виявляють ознак регенерації.

Додатково не виявлено безстатевого розмноження рослин: усі стебла на ділянці дослідження вмирають без можливості відновлення через насіння чи стебла. Експерти приходять до висновку, що майбутнє хенону в Японії під загрозою і відновлення цього виду рослин після цвітіння буде надзвичайно скрутним.

Команда вчених припускає, що процес регенерації бамбука після великого цвітіння буде повільним і триватиме лише кілька років. Це період, протягом якого збирання бамбука стане неможливим, суттєво вплине на економіку. Втручання в природне середовище також є серйозною проблемою, оскільки передбачається, що вимирання хенону викличе радикальні зміни в рослинності та місцевому ландшафті.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.