“Мрія українців скоро здійсниться”: Зеленський заявuв про історичний день

Україна стала ще на один крок ближчою до ЄС.

Увечері 7 листопада президент України Володимир Зеленський у зверненні до народу повідомив, що сьогоднішній день стане історичним. І ось у Брюсселі зробили заяву щодо вступу України до Європейського Союзу, тепер Київ ще на один крок ближчий до ЄС.

Про це йдеться в огляді Артема Зябкіна на YouTube-каналі ТСН.ua.

З приводу найважливішого рішення Європейського союзу щодо України звернувся Зеленський також до депутатів. Саме від народних обранців залежить швидке ухвалення законів, які вимагає від України Європейський союз. Без них робити в ЄС нічого.

Історична заява президентки Єврокомісії
8 листопада у Брюсселі дали оцінку реформам в Україні. Із доленосною заявою до преси вийшла президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Не так давно вона була в Києві, де мала переконатися, що країна змінюється. І Україна не підвела. Наразі виконано 90% вимог ЄС, висунутих минулого року. Тож Єврокомісія пропонує розпочати переговори щодо вступу України.

“Основного прогресу було досягнуто в сфері конституційного правосуддя, реформі відбору Вищої ради правосуддя, антикорупційній програмі, боротьбі з відмиванням грошей, важливих заходах щодо стримування олігархів, у суспільному житті, також є новий закон про медіа та прогрес щодо національних меншин. На цій підставі ми рекомендували сьогодні, щоб Рада відкрила переговори про вступ”, – заявила фон дер Ляєн.

Окрім України, переговори про вступ почнуть і з Молдовою.

Які перешкоди залишилися
Про фактичний вступ до Євросоюзу говорити поки зарано. Бо ЄС має ще довгий список вимог до України.

Проблемою може стати і той факт, що деякі країни Євросоюзу мають “особисті порахунки” з Києвом. До прикладу, 7 листопада заступник міністра закордонних справ Польщі Павел Яблонський різко висловився щодо європейських перспектив України через непорозуміння навколо Волинської трагедії.

Читайте також  "Терор цивільних міст": Подоляк розповів, чи впливають атаки по об‘єктах енергетики на ситуацію на фронті

“Я скажу нашу позицію. На мою думку, без вирішення цього питання – і багато українців це вже теж усвідомлюють – Україні годі мріяти про вступ до Європейського Союзу. Тому ми будемо абсолютно підкреслювати, що без вирішення цього питання не буде довгострокового примирення з Україною”, – сказав Яблонський.

Поляки вважають Волинську трагедією “різаниною” та звинувачують українців у геноциді. В Україні ж намагаються згладити кути і запевняють, що конфлікт між народами був обопільний, тож і відповідальність несуть обидві країни.

Наразі Варшаві дали можливість ексгумувати частину тіл загиблих поляків на Тернопільщині, утім там вимагають більшого.

“Україна має бути у ЄС”
Президент Зеленський запевняє: Україна має бути у ЄС. Вона уже пройшла великий шлях у наближенні до нього.

“Ми ж сподіваємось, що мрія всіх українців уже скоро здійсниться і Україна стане повноправним членом ЄС. За ці два воєнні роки українці продемонстрували свої цінності: любов до свободи та готовність захищати демократію. Саме це і робить нас справжніми європейцями”, – заявив український лідер.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.