У Міносвіти анонсували велике скорочення викладачів вишів

Зарплати викладачів вишів давно застаріли і потребують перегляду. Однак у бюджеті немає і не передбачається грошей на збільшення виплат працівникам вищої школи. Але при цьому зарплати усе ж таки можна збільшити – за рахунок скорочення викладачів вишів.

У Міносвіти анонсували велике скорочення викладачів вишів – today.ua
Таку думку висловив заступник міністра освіти Михайло Вінницький під час онлайн-зустрічі із представниками громадського об’єднання “Прогресильні”.

Щоправда, заступник міністра замість “скорочення” вжив більш завуальований термін – “модернізація мережі вищих навчальних закладів”.

Висловлена ним думка – непопулярна, попередив чиновник, та все ж вона не позбавлена здорового глузду. Україні зараз не потрібно ані стільки вишів, скільки в ній є, ані стільки викладачів у вищій школі. На підтвердження своїх слів Вінницький навів статистику.

“15 років тому було 630 тисяч випускників шкіл щорічно. Минулого року було 360 тисяч випускників шкіл. Демографія показує, що в нас спад у кількості вступників фактично наполовину”, – констатував чиновник.

При цьому в країні за ці роки не скоротилась ані кількість вишів, ані чисельність викладачів у них. Однак держава не може собі дозволити утримувати таку кількість вищих навчальних закладів і таку армію викладачів в умовах демографічної кризи, що склалася.

У Міносвіти анонсували велике скорочення викладачів вишів

“Я розумію, що це дуже непопулярно звучить, але в нас на сьогоднішній день забагато викладачів”, – заявив заступник голови Міносвіти.

Тому шлях до підвищення зарплат викладачів вищої школи лежить лише через скорочення існуючої мережі вищих навчальних закладів та, відповідно, скорочення викладачів вишів.

“І коли ми говоримо про збільшення витрат на оплату викладачам, ми маємо розуміти, що бюджет не гумовий. На сьогоднішній день збільшення окладів чи збільшення зарплат викладачів є можливим лише за умови модернізації мережі”, – резюмував чиновник.

Читайте також  В Україні буде скорочуватися кількість ставок учителів

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.