ТЦК таки знайшли спосіб загнати всіх до військкоматів: підемо добровільно, навіть ловити не стануть

Юрист пояснила, коли військовозобов’язаним чоловікам можуть заблокувати банківську картку
В Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація. Не всі чоловіки ще стали на військовий облік, тому продовжується процес вручення повісток. Юристка компанії “Муренко, Курявий та Партнери” Валерія Шавлюк пояснила, чи можуть чоловікам заблокувати банківську картку, пише РБК-Україна.

До військовозобов’язаних застосовуються загальні положення щодо порядку блокування банківських рахунків.

Це означає, що банки мають право лише у передбачених законом випадках застосовувати засоби захисту фінансової безпеки клієнта банку та заходи, призначені для дотримання законодавства та інших правових чи регуляторних обмежень у використанні банківського рахунку.

Заблокувати гроші на банківській картці чоловікам фінансові установи можуть:

За результатами фінансового моніторингу.
На підставі рішення суду з цивільних, адміністративних та кримінальних проваджень.
У ході виконавчого провадження.
Наприклад, у рамках фінмоніторингу, який запровадив НБУ у разі підозри та/або достатніх підстав вважати, що такі кошти отримані незаконно, банк може заморозити активи та призупинити фінансові операції.

Наприклад, банк може заблокувати картку, якщо клієнт не зможе підтвердити джерело доходу, якщо гроші отримані в результаті злочинної діяльності, пов’язані з фінансуванням тероризму та інше.

У цивільних, адміністративних та кримінальних провадженнях арешт на кошти здійснюється як один із заходів забезпечення позову. Така постанова передається виконавцю для забезпечення її виконання в рамках провадження у загальному порядку.

Наприклад, якщо за неявку по повістці на чоловіка накладено штраф, на підставі постанови про арешт коштів відповідна банківська установа зобов’язана накласти такий арешт.

Для розблокування рахунку необхідно надати банку документ, що підтверджує сплату виконавчого провадження.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.