Масова роздача повісток: чоловіків тепер обклали з усіх боків, що нового вигадали

Юрист пояснив, чи має право роботодавець вручати повістку.

До 15 листопада поточного року продовжиться вручення повісток. Документ зазвичай вручають представники територіальних центрів комплектування (ТЦК). Юрист відповів на запитання, чи можуть вручити повістку на роботі, пише РБК-Україна.

Юрист практики військового права юридичної компанії “Приходько та партнери” Тетяна Козян наголосила, що керівники підприємств в Україні мають право вручати повістки працівникам.

Мало того, на роботодавців також покладається контроль за своєчасним прибуттям військовозобов’язаного до місця, зазначеного в повістці.

Проте, за словами юриста, порядок такого контролю ніде не визначено. Якщо роботодавець отримує розпорядження від територіального центру комплектування та соціальної підтримки щодо повідомлення військовозобов’язаного про виклик, він зобов’язаний видати наказ про таке повідомлення та під підпис довести його до відома певних осіб.

Роботодавець за порушення цього зобов’язання несе адміністративну відповідальність відповідно до статті 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

За порушення під час особливого періоду, зокрема воєнного стану, передбачено штраф від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5 100–8 500 грн). Юрист додала, що рішення про накладення штрафу ухвалює керівник ТЦК.

Також роботодавець має право:

Перевіряти військово-облікові документи під час прийняття на роботу, а також під підпис інформують про правила ведення військового обліку. Того, хто не стоїть на військовому обліку, працювати не можна брати;
На персональний військовий облік військовозобов’язаного приймають протягом п’яти днів після працевлаштування;
Протягом 7 днів повідомляють територіальний центр комплектування про прийняття на роботу або звільнення військовозобов’язаного, а також надають на вимогу відомості про нього, надсилають оновлені облікові дані;
Періодично звіряють дані з ТЦК про військовозобов’язаних;
До 1 грудня подають списки громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць, до військкомату;
Поінформують військкомат про порушників військового обліку.

Читайте також  У МОЗ розповіли про наслідки тривалого носіння маски

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.