В Україні збільшать штрафи для чоловіків, які ще не були у військоматі

Усім українцям призовного віку загрожує покарання за порушення правил військового обліку. Громадяни мають вчасно з’являтися до територіального центру комплектації та соціальної підтримки, бо у разі ігнорування повісток на призовників накладатиметься додаткове покарання.

В Україні збільшать штрафи для чоловіків, які ще не були у військоматі – today.ua
Адвокат Ростислав Кравець розповів, що згідно з українським Кодексом про адміністративні правопорушення, за порушення правил військового обліку на громадян можуть бути накладені штрафи у розмірі від 1700 до 3400 грн, а також кримінальна відповідальність.

Якщо призовник проігнорує повторну повістку і знову не з’явиться до військомату, то сума штрафу може збільшитись до 100 тисяч гривень. Крім того, є ризик бути притягнутим до кримінальної відповідальності за неодноразове повторення правомірних дій, адже такі дії будуть вже розцінені як ухилення від мобілізації.

Якщо проігнорувати повістку-призов до ЗСУ та мобілізаційне розпорядження, людині загрожує кримінальна відповідальність. Відповідно до ст. 336 Кримінального кодексу України, ухилення від призову на службу у період воєнного часу карається позбавленням волі від трьох до п’яти років. На практиці часто ухилянти уникають реального покарання, визнаючи провину перед судом та каючись у злочині.

Що стосується повісток про уточнення даних, то за їх неодноразове ігнорування можна отримати максимум штраф у розмірі від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 3400 до 5100 гривень. Сплатити штраф потрібно протягом 15 днів із дня вручення копії постанови. Після оплати необхідно надати квитанцію посадовій особі, яка винесла постанову про штраф протягом 3 робочих днів із дня закінчення строку, передбаченого для оплати штрафу.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.