Відповідальність за ухилення від мобілізації: чоловіки можуть видихнути – юристи розповіли, чому

Юрист зробив важливе роз’яснення щодо відповідальності за ухилення від мобілізації.

Якщо чоловік призовного віку намагається ухилитися від мобілізації, то йому може загрожувати відповідальність. Суди вже почали ухвалювати вироки й нерідко це навіть реальний термін. Але адвокат Ростислав Кравець висловив несподівану думку, пише ТСН.

За його словами, у країні формально відсутня як кримінальна, так і адміністративна відповідальність за ухилення від мобілізації.

При цьому Кравець поділився, що внесеними змінами до Кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу передбачено, що за неявку до військкомату настає адміністративна відповідальність у вигляді штрафу або, якщо це сталося кілька разів, може стояти питання про притягнення до кримінальної відповідальності за ухилення від мобілізації.

Також він наголосив, що згідно з вимогами українського законодавства, зміни до законів, передусім до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінальний кодекс мають вноситися виключно окремими законами.

Але востаннє якісь зміни про відповідальність за ухилення від мобілізації були внесені законом, яким одночасно вносилися зміни до 43 законів, статутів та кодексів.

Це означає, що відповідно до прямих норм самих цих кодексів і законів, всі ці зміни нікчемні. Якщо ми так відверто подивимося на українське законодавство, то формально відповідальності за ухилення від мобілізації як кримінальної, так і адміністративної немає.

До адміністративних порушень належать:

Псування військово-облікових документів або втрата їх з необережності (стаття 211 КУпАП). Спричиняє штраф від трьох до семи неоподатковуваних мінімальних доходів громадян, що дорівнює 51-119 грн;
Порушення правил військового обліку, зокрема неприбуття до військкомату для уточнення облікових даних та відмова від порядку денного без законних підстав та інші (стаття 210-1 КУпАП). Передбачає штраф від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що дорівнює 3400-5100 грн.
Кримінальна відповідальність передбачена у таких випадках:

Читайте також  Я сама у всьому винна, Господи, коли ж я все-таки відкуплю свій гріх?

Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу на заклик осіб з-поміж резервістів у особливий період (стаття 336 КК);
Ухилення від проходження служби цивільного захисту у особливий період або у разі проведення цільової мобілізації (стаття 336-1 КК);
Ухиляння від військового обліку чи навчальних зборів (стаття 337 КК);
Ухилення від призову на строкову військову службу, військову службу на заклик осіб офіцерського складу (стаття 335 КК).

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.