“Долар несеться за критичну межу, громадяни провокують інфляцію”: експерти про те, що буде з курсом валют в обмінниках

Національний банк України з 3 жовтня скасував фіксований курс гривні щодо долара. Тепер офіційний курс валют визначатиметься за операціями на міжбанківському ринку і невдовзі долар в Україні може подорожчати.

Як інформує “Апостроф”, правління Нацбанку ухвалило рішення запровадити режим керованої гнучкості курсу з 3 жовтня цього року. Тобто, регулятор більше не утримуватиме офіційний курс на рівні 36,56 грн/дол., як це було з липня 2022 року.

Готівковий валютний ринок вже відреагував на рішення НБУ – вартість долара зросла до рівня 38,4-38,5 грн/долар. Водночас, курс долара на “чорному ринку” становив 37,97 – 38,39 грн/дол., тоді як 2 жовтня долар там коштував 38,07 – 38,11 грн.

На думку президента ІК “Універ” Тараса Козака, суттєвих змін на готівковому ринку через рішення НБУ ми не побачимо.

“З великою ймовірністю він у тому ж діапазоні крутитиметься 37-38 грн за долар”, – переконаний Козак.

Також зазначається, що відкидати й песимістичніший сценарій не варто. У довгостроковій перспективі не виключаються більш-менш тривалі періоди помірної девальвації гривні. Оскільки значна курсова турбулентність може швидко посилити девальваційні очікування в суспільстві. Отже, частина українців замість відкриття депозиту у гривні може направити свої заощадження на купівлю іноземної валюти чи товарів, провокуючи інфляцію.

За оцінками Eavex Captal, у найближчі місяці висока ймовірність, що курс долара сягне 39,5 грн/дол. А на горизонті одного року курсовий орієнтир знаходиться на рівні 41 грн/дол., про що були певні натяки від Міністерства фінансів, бо бюджет на 2024 рік збудовано на прогнозі середнього курсу 41,4 грн/дол.

За словами міністра фінансів Сергія Марченка, у 2024 році гривня перетне позначку в 41 грн за долар, оскільки немає жодних фундаментальних факторів, які б допомогли зміцнити українську національну валюту.

Читайте також  Коли зaкінчиться вiйна в Укpаїні: пpогноз на 2024 pік від військових експеpтів

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.