Страшний прогноз: чи вишкребеться Україна з демографічної ями

Країна стрімко наближається до рівня найнижчої народжуваності у світі.

Рівень народжуваності в Україні критичний. Жінки бояться народжувати під час війни. The Wall Street Journal пише, що у першому півріччі 2023 року рівень народжуваності впав на 28% проти такого ж періоду до повномасштабного вторгнення, і називає цей показник критичним. Після 1991 року це рекордне падіння.

І хоча зменшення народжуваності експерти фіксували від 2014 року, після окупації Криму, все ж справді зараз ситуація куди гірша. Бодай для підтримки чисельності населення показники мають бути удвічі більшими.

В середньому одна жінка має народжувати 2,1 дитини.

Через війну мільйони жінок виїхали з України, а чоловіки залишилися фізично розділеними з ними. Тож такі пари елементарно відкладають народження дітей.

На думку вчених протягом наступних 20 років кількість населення України може скоротитися до 30 млн.

За статистикою, за шість місяців поточного року в Україні народилося 96 755 дітей (47 129 дівчаток та 49 626 хлопчиків). Це на 28% менше порівняно з відповідним періодом 2021 року (135 079 дітей).

Українська влада намагається розробити програми для покращення демографічної ситуації, але при цьому зазначають, що економічне зростання не панацея для демографічних проблем.

Навпаки, економічно розвинені країни зазвичай характеризуються відносно низькою народжуваністю, старінням нації та скороченням кількості населення. Насправді така ж тенденція спостерігалась і в Україні до війни. Вочевидь, потрібні окремі програми для популяризації здорового батьківства, гарантії від держави щодо підтримки сімей тощо,– стверджує керівник Центру економічного відновлення Кирило Криволап.

За його словами уряд зараз розробляє концепцію Ukraine Facility, де йтиметься і про роботу з людським капіталом.

Але на даному етапі народжуваність сильно падає. І так триватиме до 2037 року, вважає д.е.н., заступник директора з наукової роботи Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи НАН України Олександр Гладун.

Читайте також  На Івано-Франківщині смертність перевищує народжуваність

Інститут демографії свої розрахунки проводив враховуючи й усі окуповані на сьогодні території. І за їх даними у 2037 році населення України складатиме 30-31 мільйон.

Війна призведе, за нашими оцінками, до ще більшої деформації статево-вікової структури населення і це є теж певним викликом. Внаслідок природних чинників ми цього не змінимо і тому слід серйозно ставитись до міграційної політики щодо повернення наших громадян і залучення іноземців на ринок праці чи на постійне проживання…

 

Повернення людей в Україну буде залежати не тільки від абстрактної політики, а від наявності житла зруйнованого, особливо в східних регіонах, ситуації на ринку праці (й на регіональних ринках праці), і залежно від того, якою буде політика держав, яких зараз перебувають наші громадяни,- сказав Олександр Гладун.

Оптимістичніші погляди має співзасновник DYB, член Нестерівської групи Ігор Гут. Він наводить приклади європейських країн з незначною кількістю населення, але при цьому з потужними економіками.

Частина людей не повернеться — ну так ми вже півтора року живемо без них. Повернуться ветерани — будемо працювати з ними, вони будуть робити те, що зможуть, будуть вчитися ті, хто захочуть,— пише Гут.

Він зазначає, що коли в Україну прийдуть гроші, за ними одразу приїдуть іммігранти, охочі працювати, з усього світу.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.