Військовозобов’язаним чоловікам готують ще одну причину для демобілізації

Незабаром може з’явитися додаткова причина для демобілізації військовозобов’язаних чоловіків. Таке право можуть надати деяким чоловікам за сімейними обставинами.

Військовозобов’язаним чоловікам готують ще одну причину для демобілізації – today.ua
Йдеться про батьків-усиновителів або опікунів чи батьків-вихователів, на вихованні у яких є прийомні діти віком до 18 років. Відповідні зміни містяться у законопроекті № 10093.

На сьогодні в Україні є чотири види підстав для звільнення з військової служби:

за станом здоров’я;
внаслідок настання граничного віку для служби;
у зв’язку з набранням законної сили обвинувального вироком суду;
за сімейними обставинами.
Найчастіше звільняють саме за сімейними обставинами. І незабаром ця підстава може поповнитися ще двома пунктами – про право на демобілізацію батьків, які утримують усиновлену дитину, а також опікунів чи батьків-вихователів.

У чому суть законопроекту 10093
Справа в тому, що чоловіки, які належать до цих категорій, мають право на відстрочку від мобілізації, але права на звільнення з військової служби вони не мають. При цьому на початку повномасштабної війни вийшло так, що багато чоловіків, які належать до цих категорій, було мобілізовано та призвано на військову службу. При цьому в ТЦК чи то навмисне, чи просто через неуважність, їх ніхто не попередив, що вони мають право на відстрочку від військової служби до повноліття прийомної дитини, і що можуть служити лише за власним бажанням.

Військовозобов’язаним чоловікам готують ще одну причину для демобілізації

“Таким чином, було масово порушено право вищезгаданої категорії громадян нести військову службу за власним бажанням і лише за місцем проживання, оскільки за результатами цього порушення державою не надано право таким батькам, які мають на утриманні дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, права звільнятися з лав ЗСУ під час дії воєнного стану”, ― йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Читайте також  Трaгiчнa звістка: на фронті пoмeр батько 6 дітей із Заходу України

Тому депутати пропонують внести доповнення до закону “Про військовий обов’язок” щодо розширення списку підстав для звільнення з ЗСУ.

Зокрема цей список пропонують доповнити такими підставами:

утримання військовослужбовцям дитини, яка була нею усиновлена і на момент усиновлення була дитиною-сиротою або дитиною, позбавленою батьківського піклування, віком до 18 років;
утримання військовослужбовцем, який є опікуном, піклувальником, прийомним батьком, батьком-вихователем, дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, віком до 18 років.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.