Від 5 до 100 євро: в Україні готуються запровадити новий податок – торкнеться всіх

Українців зобов’яжуть сплачувати екологічний податок.

В Україні планується запровадження екологічного податку, який буде використаний для переходу від захоронення відходів до їхньої переробки. Цей податок буде відповідати європейській моделі і буде введено, як це відбувається у 23 країнах ЄС, а також у Швейцарії та Великій Британії. Про це повідомляє прес-служба Міністерства захисту навколишнього середовища та природних ресурсів.

Введення цього податку передбачено Законом “Про управління відходами”, який набуде чинності з 9 липня 2023 року. Наразі ведеться робота щодо внесення відповідних змін до Податкового кодексу, повідомляє Міністерство захисту навколишнього середовища та природних ресурсів.

Основна мета запровадження екологічного податку – стимулювати скорочення прямого поховання несортованих відходів та необроблених біовідходів. Цей податок сприятиме підвищенню сортування сміття та його переробці у матеріали, які можна повторно використати.

За словами представників міністерства, в Україні поховання на полігонах досі залишається найпростішим і найдешевшим способом позбавлення відходів. Однак у європейській ієрархії управління відходами це є останньою та найменш кращою опцією.

Існуюче українське законодавство також дає можливість підприємствам декларувати практично всі відходи як небезпечні, щоб уникнути високих витрат на поховання, включно із змішаними побутовими відходами.

За даними міністерства, переважна більшість відходів в Україні була класифікована як небезпечна. Більша частина з них могла бути відсортована і піддана рециклінгу, проте вони все ж таки були відправлені на полігони та звалища.

У різних країнах ЄС, а також у Британії та Швейцарії, ставки податку на поховання побутових відходів варіюються від 5 до 100 євро за тонну. Наразі невідомо, які саме будуть встановлені ставки для української версії “податку на сміття”.

Згідно з інформацією з міністерства, в Україні встановлено цільові ставки податків, але їх буде запроваджено поступово. Періодичне зростання до досягнення цільового рівня здійснюватиметься протягом 7 років після завершення чи припинення воєнного стану в Україні.

Читайте також  В Україні зросте розмір мінімальної зарплати: на скільки і коли

“У перші три-чотири роки ставки збільшуватимуться незначно”, – пояснили представники міністерства.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.