Вже з 1 травня: пенсії зростуть більше ніж на півтисячі гривень

З першого травня виростуть пенсії для деяких пенсіонерів.

Вже з першого травня українці отримають надбавки до пенсійних виплат автоматично. Немає потреби звертатися до Пенсійного фонду з відповідною заявою. Про це розповідає Фокус.

Отже, насамперед пенсіонерам належить вікова надбавка до пенсії. Її починають виплачувати громадянам із 70-ти років. Спочатку розмір надбавки менший. А потім, кожні п’ять років вона стає вищою. Отже, ця надбавка складає:

від 70 до 75 років – 300 грн.;
від 75 до 80 років – 456 гривень;
від 80 років – 570 гривень.
Звертатися по виплату такої надбавки українцям не потрібно. Її призначають автоматично з 70 років. Але її виплачують лише тим громадянам, які мають розмір пенсії не перевищує 10 340 гривень.

Також пенсіонерам належить надбавка за стаж понад норму

Така надбавка сплачується щомісяця пенсіонерам, які мають страховий стаж понад певну норму. Для чоловіків ця норма становить 35 років, для жінок – 30 років. Розмір щомісячної надбавки становить 1% від розміру пенсії за кожний додатковий рік стажу. Але тут є невелике уточнення: цей 1% пенсії не повинен перевищувати 1% розміру прожиткового мінімуму для пенсіонерів.

З 1 січня 2024 року ПМ для осіб непрацездатного віку становить 2361 грн. Тобто 1% від нього дорівнює 23,61 грн. Тож навіть якщо ваша пенсія дорівнює, наприклад, 8000 грн, то за кожен додатковий рік стажу ви отримуватимете не 80 грн, а лише 23,61.

Надбавка з 65 років
Таку надбавку також починають нараховувати автоматично пенсіонерам віком від 65 років. Відповідно до закону, пенсіонери, яким виповнилося 65 років, які мають необхідний страховий стаж (30/35 років), мають отримувати пенсію не нижче 40% від мінімальної зарплати. А оскільки з квітня мінімалка в Україні становить 8000 грн., то їх пенсія автоматично зросла до 3200 грн. Це підвищення також має відбутися автоматично.

Читайте також  Українців отверезить від COVID-скептицизму тільки похорон в кожному будинку - професор Амосова

Надбавка для пенсіонерів-військовослужбовців
Її розмір становить половину прожиткового мінімуму особам, які втратили працездатність. Тобто вона дорівнює 1180,5 грн. Таку суму їм доплачують щомісяця.

Доплата від ООН для інвалідів з дитинства та дітей з інвалідністю
Така доплата фінансується за рахунок всесвітньої продовольчої програми ООН. У рамках цієї програми дають доплату до пенсії громадянам, пенсія яких не перевищує 3250 грн.

Кожен ця доплата індивідуальна. Вона дорівнює різниці між сумою 3250 грн та тією щомісячною виплатою, яку отримує пенсіонер. Крім того, тут є ще одна умова. Цей пенсіонер не повинен отримувати жодних соціальних доплат, а також проживати на підконтрольній території України.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.