В Україні скоро запровадять новий “податок на сміття”: що це означає

В Україні планують запровадити новий екологічний податок на європейський зразок. Він передбачений на захоронення та розміщення сміття на полігонах.

Як інформує “biz.today.ua”, податок покликаний стимулювати переробку відходів, щоб залишати на звалищах лише ті, які не можна переробити. Його впровадження передбачено законом “Про управління відходами”, який набув чинності 9 липня 2023 року. У Міністерстві захисту навколишнього середовища та природних ресурсів повідомили про проведення роботи щодо внесення змін до Податкового кодексу.

Зміни передбачені зниження обсягу прямого захоронення несортованих відходів чи необроблених біологічних відходів. Також планується заохочення сортування сміття та переробки відходів у сировину, яку можна повторно використати.

У відомстві пояснили, що зараз в Україні поховання на полігонах залишається найдешевшим та найпростішим способом позбутися відходів. А в європейських країнах це останній із способів поводження зі сміттям.

Бізнес декларує практично всі відходи як безпечні та уникає високої плати за поховання. Це пов’язано із недосконалістю українського законодавства.

У 23 країнах-членах ЄС, а також у Великій Британії та Швейцарії діють податки за захоронення побутових відходів на полігонах. Ставки у країнах відрізняються – від 5 до 100 євро/т.

Зазначено, що запропоновані цільові ставки податків не запроваджуватимуться одразу. Зростання буде поступовим протягом 7 років після припинення чи завершення воєнного стану в Україні. Ставки у перші три-чотири роки зростатимуть незначно.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.