Літо продовжується: синоптики обіцяють українцям теплу погоду у жовтні

Цьогорічний жовтень очікується теплішим ніж зазвичай. Середня температура другого місяця осені буде на 1-1,5 градуса вище за кліматичну норму. Звісно, жовтень, як йому й належить, буде холоднішим за свого попередника, але на якихось відрізках в Україну все ще повертатиметься літо.

Літо продовжується: синоптики обіцяють українцям теплу погоду у жовтні – today.ua
Про це повідомляє Укргідрометцентр.

Отже, за прогнозами синоптиків, середня місячна температура цьогорічного жовтня становитиме 7-13 градусів тепла. І це приблизно на градус-півтора тепліше ніж зазвичай. Що стосується опадів, то їх прогнозують у межах 31-67 мм за місяць. У Карпатах дощитиме сильніше. Там місячна кількість опадів становитиме 77-101 мм. А загалом такі показники вписуються у кліматичну норму.

Втім, незважаючи на такий “теплий” прогноз від синоптиків, жовтень нам покаже, що він – осінь. Вже із самого початку місяця, буквально з 2 жовтня, в Україні почне дощити: спочатку на заході країни, а згодом дощі просунуться і далі на центр та схід. Звісно, що дощі остудять повітря, яке зараз розігріте майже до літньої спеки.

“На жовтень, скажімо так, певні зміни вже прогнозуються. По-перше, в плані температури вони більше будуть виражатися, саме в перших числах жовтня. Там, знову таки, надійде поле високого тиску, антициклон, але повітряні потоки вже будуть північні, і це трошки знизить температурні показники”, – каже синоптик Українського Гідрометцентру Наталія Птуха.

Літо продовжується: синоптики обіцяють українцям теплу погоду у жовтні

Дощі зіб’ють літню температуру, яку подарував нам вересень, відразу приблизно на 7 градусів. Це не означає, що встановиться холод, однак буде вже відчутно прохолодніше, ніж зараз.

“Тобто якщо тепер до +28, то на початку жовтня буде приблизно +20 в денні години. Але, знову ж таки, залежить від регіону: на півночі, на заході зниження температури може бути більш відчутним, на півдні – не таким значним, там ще можуть високі значення залишатися”, – пояснила синоптик.

Читайте також  Чи буде Путін мстuти за перемоги ЗСУ: Україну чекають кульмінаційні дні – екстрасенс

Ну, і нарешті в Україні мають піти дощі, на які так чекають аграрії. Адже вересень видався посушливим, і ґрунт добряче пересох. А це – несприятливі умови для озимих, в яких восени має пройти активний період вегетації та вкорінення.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.