Посилена мобілізація: повістки для осіб з інвалідністю вже готові

Загальна мобілізація та воєнний стан в Україні тривають з 24 лютого 2022 року. Всі військовозобов’язані чоловіки мають стояти на військовому обліку ― коли вони викликаються повісткою до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, їх можуть мобілізувати для захисту країни.

Як інформує “НВ”, під час воєнного стану всіх чоловіків від 18 до 60 років вважають військовозобов’язаними в Україні та можуть призвати під час загальної мобілізації. Законодавство не дозволяє і не забороняє вручати повістки на вулицях, і уповноважені особи видають їх чоловікам в будь-яких публічних місцях.

Законом передбачено, коли представники ТЦК можуть перевіряти документи, тому повістки можуть отримати на вулиці будь-які чоловіки, які є призовниками, військовозобов’язаними або резервістами.

Законодавство визначає статус осіб з інвалідністю, чи можна їм вручати повістки, чи треба йти в ТЦК та проходити військово-лікарську комісію.

Закон Про військовий обов’язок і військову службу передбачає, що в Україні громадяни щодо виконання військового обов’язку поділяються так:

допризовники ― особи, які підлягають приписці до призовних дільниць; призовники ― особи, приписані до призовних дільниць;

військовослужбовці ― особи, які проходять військову службу;

військовозобов’язані ― особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

резервісти ― особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

Порядок військового обліку, затверджений Постановою № 1487 передбачає, що уповноважені працівники ТЦК, органів самоврядування, установ та організацій усіх видів можуть здійснювати оповіщення призовників, військовозобов’язаних за розпорядженням начальника ТЦК.

Чоловіки з інвалідністю від 18 до 60 років вважаються військовозобов’язаними, якщо вони не виключені з військового обліку.

Будь-хто з чоловіків з інвалідністю може отримати повістку про уточнення даних у ТЦК, якщо він не виключений з військового обліку в 16−17 років, коли він здійснював постанку на облік у військкоматі.

Читайте також  Ухилянтам від мобілізації обмежать доступ до державних послуг, - Малюська

Такі особи зобов’язані з’явитися за вказаною адресою у вказаний час, оскільки можуть бути притягнуті до відповідальності за порушення правил обліку, як усі військовозобов’язані, призовники або резервісти.

Чи треба особам з інвалідністю проходити ВЛК і кого виключають з обліку

Особи з інвалідністю будь-якого ступеня, затвердженою в Україні, мають право на відстрочку від мобілізації. Також вони входять до категорії військовозобов’язаних, які можуть мобілізуватися добровільно ― тобто, осіб з інвалідністю можна мобілізувати тільки за їх згодою, передбачає закон Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Навіть у такому разі, військову службу вони за законом мають проходити за місцем проживання.

Усі особи з інвалідністю, які не є виключеними з військового обліку, прибувають в ТЦК після отримання повістки та надають документи про відстрочку від мобілізації під час уточнення даних. До цих документів належать:

заява про надання відстрочку;

довідка до акта МСЕК;

пенсійне посвідчення особи з інвалідністю.

Як військовозобов’язані, особи з інвалідністю подають документи щодо облікових даних, які змінилися з останнього візиту в ТЦК або військомат.

Особи з інвалідністю не зобов’язані проходити ВЛК, якщо вони вже стоять на військовому обліку та якщо не мають наміру добровільно мобілізуватися.

Якщо особа з інвалідністю не стоїть на військовому обліку, або інвалідність була отримана після останнього візиту в ТЦК, можна пройти ВЛК для можливого виключення з військового обліку.

Варто мати на увазі, що статті щодо хвороб та підстав надання інвалідності І-ІІІ групп відрізняються від статей щодо визначення придатності до військової служби за наказами МО № 402 та № 490, тому особа з інвалідністю ІІІ і навіть ІІ групи може бути визнана ВЛК придатною до військової служби. Такі особи не підлягають виключенню з військової служби й залишаються призовниками чи військовозобов’язаними.

Читайте також  10 речей, які роблять кішки, щоб захистити вас і свій дім

ВЛК визначає придатність за станом здоров’я до військової служби призовників, військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, установлює причинний зв’язок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) та визначає необхідність і умови застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги військовослужбовцям.

Медичний огляд військовозобов’язаних проводиться за рішенням керівників ТЦК ВЛК ТЦК на збірних пунктах районних (міських) ТЦК або за місцем провадження медичної практики у закладах охорони здоров’я комунальної або державної форми власності лікарями, які включаються до складу ВЛК ТЦК.

Проходження ВЛК для осіб, які визнані непридатними до військової служби обов’язкове кожні п’ять років. Особу з інвалідністю можуть направити на проходження ВЛК відразу після уточнення даних.

Таким чином, особа з інвалідністю може добровільно мобілізуватися, якщо ВЛК визнає її придатною до служби.

Для того, щоб не сталося ситуації, коли особа з інвалідністю має право на відстрочку, і хоче нею скористатися але її мобілізують через рішення ВЛК про придатність, проходження ВЛК необхідно починати після того, як письмово надали в ТЦК документи про наявність відстрочки або ТЦК прийняв заяву та документи на відстрочку.

Відстрочку не можна отримати просто прийшовши до ТЦК ― документи та заява надаються після того, як військовозобов’язаний отримав повістку.

Законодавством не передбачено, чи це мають бути копії, але найкращий варіант ― завірити у нотаріуса копії документів та мати при собі під час походу за повісткою оригінали.

Щоб отримати відстрочку від мобілізації за наявності для цього підстав, потрібно подати заяву про відстрочку із вказаними паспортними даними громадянина та додати до неї документи, які підтверджують, що громадянин дійсно не підлягає призову.

Порядок дій особи з інвалідністю буде такий:

належне отримання повістки про уточнення даних в ТЦК;

підготовка документів про відстрочку та заяви про надання відстрочки;

похід в ТЦК у вказаний час для уточнення даних ― надання документів про зміну облікових даних та надання заяви про відстрочку з необхідними копіями документів;

Читайте також  Франківські школярі збирають "5 картоплин" для найбільш нужденних

заяву реєструють у журналі вхідної кореспонденції.

Після цього її повинна розглянути комісія, яка формується на базі ТЦК;

комісія ТЦК розглядає заяву та ухвалює рішення щодо надання відстрочки, з особою зв’язуються та просять прийти забрати довідку про відстрочку;

в канцелярії громадянин отримує виписку з книги протоколів (в ній зазначають дані особи, що подавала заяву та претендує на відстрочку, дату народження, безпосередньо саму підставу відстрочки, номер і дату протоколу засідання комісії та підписи членів комісії).

В ній зазначено:

ПІБ;

дата народження;

підстави відстрочки;

номер і дата протоколу відстрочення;

ПІБ і підписи членів комісії.

У результаті, на руки видають довідку про надання відстрочки зі штампом у військовому квитку або тимчасовому посвідченні ― цей документ і пред’являється на вимогу про наявність відстрочки разом із документом, який підтверджує інвалідність.

ТЦК може не прийняти заяву та документи про відстрочку. Можливо, в ТЦК просто не приймають документи, а можливо, не вистачає чогось з необхідного списку. У разі нестачі документів, варто отримати їх на надати пакет документів вдруге.

У разі, коли ТЦК безпідставно відмовляється прийняти правильний пакет документів щодо відстрочки, можна надіслати їх рекомендованим листом через Укрпошту із описом вмісту ― отримувач зобов’язаний розписатися за його отримання, що підтвердить те, що ТЦК отримав документи.

До листа можна прикласти звичайні копії, можна копії із написом на кожній із копій «Згідно з оригіналом, дата, Прізвище ініціали та підпис», також це можуть бути нотаріально посвідчені копії.

На руках у громадянина залишаться оригінали документів, які він надіслав у ТЦК, опис вкладення та чек, які будуть доказами того, що військкомат проінформовано про наявну підставу для звільнення від мобілізації та те, що громадянин просить надати відстрочку.

Якщо ТЦК ігнорує право на відстрочку, варто звернутися до адвоката.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.