В Україні готують податки для ФОПів за польською моделлю: Гетманцев розкрив плани

Міністерство фінансів України спільно з Міжнародним валютним фондом (МВФ) розглядає можливість переходу країни на польську систему оподаткування ФОПів (фізособ-підприємців). Польська модель передбачає м’якіші ліміти, а різні види діяльності оподатковуються різними ставками податку.

Про це розповів голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. “Вивчивши приклади кількох країн, ми взяли за зразок польську модель, яка є для нас найближчою. Зараз розглядаємо можливість її імплементації в Україні”, – розповів він в інтерв’ю “Новини.Live”.

Так, за його словами, над питанням працюють Мінфін України та МВФ. Передбачається, що нова модель оподаткування має бути “цивілізованою, простою, прозорою, зрозумілою”, а також “давала можливість підтримувати малий бізнес, а не заплющувати очі на те, як грають з податками великі підприємства”.

Гетманцев пояснив, що польська модель оподаткування ФОП передбачає вищі ліміти за операціями – 2 млн євро, тоді як в Україні ліміт становить 7,8 млн грн (198 тис. євро). Крім того, ставки податків різняться для різних видів діяльності.

Наприклад, у Польщі торгівля оподатковується 3%, низький податок встановлено також виробництва. Низьким податком оподатковується і виробництво. А податки на послуги значно вищі та становлять від 12% до 20%.

“Наше завдання – відмежувати малий бізнес від середнього та великого. Це зараз основна проблема єдиного податку та системи оподаткування малого бізнесу… У цьому й полягає проблема оподаткування єдиним податком – неможливість розмежувати великий та середній бізнес від малого, коли великий бізнес мімікрує під малий”, – сказав Гетманцев.

Нагадаємо, ФОПи третьої групи в Україні щокварталу сплачують єдиний податок 5% від доходу та щомісяця 1430 грн (22% від мінімальної зарплати) єдиного соціального внеску. Це дозволяє нечесним роботодавцям не сплачувати податки із зарплат. Адже у разі білого працевлаштування щомісяця із зарплати співробітника потрібно відраховувати 18% податку на прибуток фізосіб, 1,5% на військовий збір та 22% ЄСВ.

Читайте також  Прийшли перші платіжки за опалення, люди обурюються

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.