Україні з 1 серпня усе ж підвищать тарифи на воду, але не всім: що вирішили на місцях

В Україні зростуть тарифи на воду вже із серпня. Однак їх підвищать не всюди. Є важливий нюанс, пов’язаний із підвищенням вартості комунальних послуг. На серпень заплановано підвищення тарифів на воду у невеликих містах.

Україні з 1 серпня усе ж підвищать тарифи на воду, але не всім: що вирішили на місцях – today.ua
Зміниться лише вартість комунальних послуг, які встановлює місцева влада, пише informator. При цьому тарифи на послуги, які затверджуються на державному рівні, поки що будуть незмінними.

Зокрема, тарифи на газ, тепло та гарячу воду не можна підвищувати через встановлений мораторій на їхнє підвищення. Тариф на електроенергію підвищили вже з 1 червня, і поки найближчими місяцями його не чіпатимуть, хоча вже зараз у Міненерго заявляють, що нинішня вартість електрики буде транзитною, і що тариф, таки, доведеться підвищувати до ринкового рівня.

А ось тарифи на воду мали намір підняти з 1 липня. Але після того, як президент і прем’єр-міністр різко засудили таке рішення НКРЕКП, їхнє підвищення скасували.

І все ж таки, тарифи на воду зростуть. Проте вартість води підвищать у невеликих населених пунктах, де її затверджує не НКРЕКП, а місцева влада. Адже витрати на подачу води та водовідведення об’єктивно зросли і через підвищення вартості електрики, і через підвищення зарплат співробітникам водоканалів, і через зростання інших складових собівартості.

Україні з 1 серпня усе ж підвищать тарифи на воду, але не всім: що вирішили на місцях

НКРЕКП може впливати лише на тарифи великих водоканалів, які забезпечують водою переважно міста обласного підпорядкування. А у невеликих містах місцева влада сама має право розпоряджатися вартістю водопостачання.

Зокрема, мешканцям Лубнів на Полтавщині вже оголосили про підвищення тарифів на воду на 40%.

Читайте також  Комп’ютерна мишка за 3 200 гривень? Легко: активіст проаналізував державні закупівлі прокуратури та поліції

“Не виключено, що такі самі рішення прийматимуться і в інших райцентрах”, – розповів голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

При цьому переважно зростання тарифів на холодну воду буде в межах 10-20%.

Крім того, місцева влада планує підвищення тарифів на інші комунальні послуги, що знаходяться під їхньою юрисдикцією. Зокрема, це тарифи на прибирання прибудинкових територій та на вивіз сміття.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.