Загальна мобілізація: військовозобов’язаним жінкам заборонять виїзд із України

Українки з медичною чи фармацевтичною освітою з 1 жовтня 2023 року мають стати на військовий облік. Після цього військовозобов’язаним жінкам заборонять виїзд за кордон.

Загальна мобілізація: військовозобов’язаним жінкам заборонять виїзд із України – today.ua
Про це повідомив член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник президента у ВРУ Федір Вениславський. Він нагадав, що парламент торік змінив статтю закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Тепер жінки вказаних категорій мають зареєструвати свої дані у військкоматах.

Кабмін видав постанову про порядок військового обліку, а Міноборони – наказ про військовий облік жінок.

“Якщо вони будуть стояти на обліку, то вони набувають статусу військовозобов’язаних. А військовозобов’язані виїжджають за кордон у тому порядку, який встановлено для військовозобов’язаних. Тобто якщо будуть окремі якісь документи, які дають право на тимчасовий виїзд – тоді так, вони зможуть поїхати. Якщо немає – тоді вони також, як і чоловіки, будуть обмежені у праві виїзду”, – пояснив депутат.

Також зазначено, що жінки з військово-обліковими спеціальностями, споріднені з військовими, можуть добровільно стати на облік, але такої вимоги немає. За словами Федора Веніславського, поки не планується розширювати перелік спеціальностей, які передбачають обов’язковий військовий облік.

Нагадаємо, що парламент ухвалив закон про добровільний військовий облік жінок у жовтні 2022 року.

Коментар юриста
Правозахисниця Марина Бекало розповіла, кого стосується нововведення. Йдеться про жінок віком 18-60 років. Щоб стати на облік у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, їм потрібно надати документи:

паспорт чи ID-картку;
ІПН;
заяву;
диплом;
довідкуз роботи із зазначенням спеціальності;
свідоцтво про шлюб;
свідоцтво про народження дітей/документ про опіку;
фото 3х4.
Загальна мобілізація: військовозобов’язаним жінкам заборонять виїзд із України

Читайте також  "Мужикі, самі о сєбє позаботьтєсь. У дєвушек і жен просітє прокладкі і тампони": як комплектують армію РФ

Військовозобов’язані жінки мають пройти медкомісію, яка визначить їхню придатність до служби в армії. Наголошено, що громадянки зможуть безперешкодно перетинати кордон.

“Технічної можливості у військовослужбовців прикордонної служби перевіряти у пункті перетину кордону відомості про перебування жінок, які перетинають кордон, на військовому обліку немає через відсутність доступу до такої інформації. Вимагати у жінок дипломи у пункті перетину про отриману освіту підстави також відсутні”, – цитує правозахисницю ТСН.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.