Священник розповів, чому кумам не можна одружуватися

Священник з Волині пояснив, чому кумам не можна одружуватися.

Про це пише Волинь.

За вченням Церкви, Хрещення – це друге народження, тобто «народження від води і Духа» (Ін. 3, 5), про яке як необхідну умову порятунку говорив Ісус Христос. Якщо фізичне народження є входженням людини в світ, то Хрещення стає входженням до Церкви.

Церковні обряди вже давно й міцно увійшли в наше життя, і зараз практично кожному з нас відоме значення слів – куми, кум і кума. Але не всі знають їх первісний зміст, а головне – обов’язки і привілеї людей, які добровільно поклали на себе цю нелегку ношу духовної спорідненості.

Таїнство Хрещення відбувається зазвичай на першому році життя дитини й вимагає присутності свідків – людей, які дають за нього обітницю зречення від сатани й вірності Богу. Як правило, це дві людини – чоловік і жінка, які з моменту проголошення дитини за сповідання віри перед хрещенською купіллю, вважаються його хрещеними матір’ю і батьком. Таким чином, вони покладають на себе обов’язок турботи про майбутнє дитини й відповідальності за її духовний розвиток, стоячи ніби посередниками між нею і Богом. Ця духовна спорідненість є великою відповідальністю та зобов’язує хресних батьків дбати за духовний ріст похресника (похресниці) і бути особистим прикладом у вірі й надбанні духовних та моральних цінностей.

У різних народів думка щодо хресних батьків різниться: десь не прийнято мати відразу двох батьків або більше, а тільки одного, десь за церковними правилами у дитини не може бути єдиного хресного, їх обов’язково повинно бути двоє – мама та тато. Перш за все потрібно розуміти, що немає такого закону, який би обмежував або забороняв кількість хрещених батьків. Наприклад, у моєї дитини є три пари хрещених батьків, і я не бачу ніякої проблеми в цьому. Завжди так було – батьки вирішують самі, чи хочуть вони дотримуватися традицій.

Читайте також  У Франківську 14-річний хлопчик пішов з дому через негаразди в родині: дитину знайшла поліція

Між собою хресні батьки також стають духовними родичами і відтепер називаються кумами. Крім того, кожен із них тепер є кумом і кумою щодо кровних батьків дитини, і це означає, що вони не можуть між собою мати ніяких стосунків: не одружуватись між собою.

Вибираючи хресних батьків для свого малюка і своїх майбутніх духовних родичів, слід пам’ятати, що не кожна людина може бути удостоєна такого привілею. Не підходять на роль кумів люди з психічними відхиленнями, сектанти, іновірці, а також монахи і монахині. Слід також враховувати обмеження у віці: 15 років – для юнаків, 13 – для дівчат.

Хрещена мати не повинна проходити таїнство Хрещення в менструальний період. Церковними канонами заборонено брати за хрещених батьків людей, що перебували між собою у шлюбі або планують стати подружжям. Інтимний зв’язок між майбутніми кумами також категорично заборонений.

Згідно з 53 правилом 6 Вселенського собору недопустимо вступати у стосунки хресному батькові з рідною мамою похресника. Також заборонені шлюби між хресною мамою і батьком похресника.

Таїнство Хрещення здійснюється один раз. Перехрещувати малюка – означає зламати йому хрест і весь духовний зв’язок, підтримку. Тому хресних не можна поміняти, від них не можна відмовитися, вони назавжди стають духовними опікунами вашої дитини. Хресні стають ніби Ангелами – Хоронителями і божественними батьками дитині. А в разі будь-якої біди з кровними батьками, вони зобов’язуються взяти свою духовну дитину до себе в сім’ю.

Отже, підсумовуючи вищезазначене, можемо сказати, що хресних батьків потрібно обирати не тільки за бажанням самих батьків дитини, але вони мусять відповідати і вимогам Церкви, бути людьми воцерковленими, щоб могли вести у вірі малюка в час самого таїнства та бути проводирями в подальшому житті похресника (похресниці), свідчити про Христа не лише порадою для дитини, але й власним життям.

Читайте також  Магнітна буря буде затяжною: голови болітимуть майже у всіх

Священник Ігор Андрес ВЕРЕТКА КАЗМІРЧУК, настоятель храму Волинської ікони Божої Матері с. Богушівка Луцького району Іоанно-Богословського деканату та храму Св. Ап. Андрія Першозванного с. Верхівка Луцького району Успенського деканату.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.